h-γαλλία-θα-δώσει-12-νέα-πυροβόλα-στην-ουκ-1077141
ΚΟΣΜΟΣ | 04.10.2022 | 00:00

H Γαλλία θα δώσει 12 νέα πυροβόλα στην Ουκρανία που προορίζονταν για τη Δανία

Η Γαλλία είναι πιθανό να παραδώσει στην Ουκρανία 6 έως 12 νέα αυτοπροωθούμενα πυροβόλα Caesar, που αρχικά προορίζονταν για τη Δανία, ανέφερε, σε δημοσίευμά της το Σάββατο, η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι ενώ η Γαλλία υποστηρίζει την Ουκρανία, οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτό «δεν προορίζονται να κοινοποιηθούν» όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα . Το παλάτι των Ηλυσίων αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Η Le Monde ανέφερε ότι οι τρεις χώρες έχουν ήη συμφωνήσει στην παράδοση, αλλά οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρωθυπουργό της Δανίας, Mette Frederiksen, τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Παρίσι έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο 18 πυροβόλα Caesar, που κατασκευάζει ο γαλλικός όμιλος Nexter. Οι παραδόσεις έγιναν από τα αποθέματα του γαλλικού στρατού που διαθέτει 76 συστήματα Caesar.

Το CAESAR μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας πυρομαχικά ERFB (Extended Range, Full Bore), ή σε απόσταση μεγαλύτερη των 55 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας «έξυπνα» πυρομαχικά. Το πυροβόλο έχει εξαχθεί σε διάφορες χώρες όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Τσεχία, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη.