Categories: Κόσμος

Google: Πότε πρέπει να διαγράψει αποτελέσματα αναζήτησης που σας αφορούν

Σημαντική απόφαση έλαβε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκρινε ότι η Google πρέπει να αφαιρέσει «προδήλως ανακριβή» δεδομένα, εάν κάποιος ζητήσει και μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχουν ψευδείς πληροφορίες.

Η Google θα πρέπει να αφαιρεί δεδομένα από τα online αποτελέσματα αναζήτησης, εάν οι χρήστες μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ανακριβή, αποφάσισε την Πέμπτη (8/12) το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούσε δύο στελέχη ενός ομίλου επενδυτικών εταιρειών που είχαν ζητήσει από την Google να αφαιρέσει τα αποτελέσματα αναζήτησης που συνέδεαν τα ονόματά τους με ορισμένα άρθρα που ασκούσαν κριτική στο επενδυτικό μοντέλο του ομίλου.

Ήθελαν επίσης να αφαιρέσει η Google μικρογραφίες φωτογραφιών τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Η εταιρεία απέρριψε τα αιτήματα, λέγοντας ότι δεν γνώριζε αν οι πληροφορίες στα άρθρα ήταν ακριβείς ή όχι.

Ένα γερμανικό δικαστήριο ζήτησε στη συνέχεια συμβουλές από το δικαστήριο της ΕΕ σχετικά με την ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος στη λήθη και του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης.

«Ο φορέας εκμετάλλευσης μιας μηχανής αναζήτησης οφείλει να καταργήσει την παραπομπή πληροφοριών που βρίσκονται στο περιεχόμενο στο οποίο γίνεται παραπομπή, όταν το πρόσωπο που ζητά την κατάργηση της παραπομπής αποδεικνύει ότι οι πληροφορίες αυτές είναι προδήλως ανακριβείς», δήλωσε το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει το breakingnews.ie.

Για να αποφευχθεί υπερβολική επιβάρυνση των χρηστών, οι δικαστές δήλωσαν ότι η απόδειξη αυτή δεν χρειάζεται να προέρχεται από δικαστική απόφαση κατά των εκδοτών ιστοτόπων και ότι οι χρήστες πρέπει να παρέχουν μόνο τα αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί εύλογα να τους ζητηθεί να βρουν.

Η Google δήλωσε ότι οι εν λόγω σύνδεσμοι και μικρογραφίες δεν ήταν πλέον διαθέσιμες μέσω της αναζήτησης στο διαδίκτυο και της αναζήτησης εικόνων και ότι το περιεχόμενο ήταν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου και οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων προστασίας της ιδιωτικής ζωής έχουν συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με το «δικαίωμα των ανθρώπων να ξεχαστούν» στο διαδίκτυο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούν τα ψηφιακά τους ίχνη από το διαδίκτυο.

Comments are closed.


Recent Posts

Που ‘σαι Ζαμπέτα…

Από το https://tvxs.gr Ο Ζαμπέτας ως συνθέτης χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού.…

1 δευτερόλεπτο ago

Η διαδικασία της συζήτησης στην πρόταση δυσπιστίας

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή σε ομιλία του για την…

19 δευτερόλεπτα ago

«Κόκκινο πανί» για το Μέγαρο Μαξίμου ο Βενιζέλος για το «Mένουμε Ευρώπη;»

Από το https://tvxs.gr Δεν είναι μόνο η Α. Διαμαντοπούλου, η Β. Κιντή, ο Γ. Προκοπάκης, ο Ιω. Γρυσπολάκης και όσοι ακόμη…

8 λεπτά ago

Έκθεση – κόλαφος για την Ελλάδα: Τα pushbacks έχουν οργανωμένο χαρακτήρα

Από το https://tvxs.gr Γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα; Καταπατούνται τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα από τις…

18 λεπτά ago

Μπαταρία έσκασε στο μάτι 30χρονου εργαζόμενου στη Θεσσαλονίκη

Στο νοσοκομείο κατέληξε ένας εργαζόμενος τεχνικής υπηρεσίας καθώς τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας σε γνωστό κινηματοθέατρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα…

23 λεπτά ago

Καλαμάτα: Στα δικαστήρια οι δύο κατηγορούμενοι για την δολοφονία του 47χρονου

Στα δικαστήρια οδηγούνται οι δυο κατηγορούμενοι – και οι δυο αλβανικής καταγωγής- για τη δολοφονία του 47χρονου την περασμένη Παρασκευή,…

28 λεπτά ago