google-έρχονται-ριζικές-αλλαγές-στα-προσωπ-851171
ΚΟΣΜΟΣ | 28.04.2022 | 21:56

Google: Έρχονται ριζικές αλλαγές στα προσωπικά δεδομένα

Ακόμη ένα μέτρο προστασίας της ιδιωτικότητας παίρνει η Google, επιτρέποντας στους χρήστες του Διαδικτύου να αφαιρούν προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα που δίνουν οι δικές της μηχανές αναζήτησης.

Με τη νέα δυνατότητα θα αφαιρούνται προσωπικά στοιχεία από τα αποτελέσματα αναζήτησης, όπως η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός τηλεφώνου και οι κωδικοί πρόσβασης. Μέχρι τώρα, η λειτουργία αυτή περιλάμβανε την αφαίρεση προσωπικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού ή αριθμών πιστωτικών καρτών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για οικονομική απάτη.

Τώρα, οι χρήστες που δεν θέλουν να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης ο αριθμός τηλεφώνου, η ηλεκτρονική διεύθυνση, ή η διεύθυνση κατοικίας τους, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην Google.

Ακολουθεί ο κατάλογος με τα στοιχεία που μπορεί πλέον να αφαιρέσει ο χρήστης από την Google:

– Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου κ.λπ.

– Αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών

– Αριθμοί πιστωτικών καρτών

– Εικόνες χειρόγραφης υπογραφής

– Εικόνες εγγράφων ταυτότητας

– Εμπιστευτικά προσωπικά ιατρικά αρχεία

– Προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας (φυσική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)

– Κωδικοί πρόσβασης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ιστότοπου «The Verge», η Google θα αφαιρεί επίσης «μη συναινετικές ρητές ή προσωπικές εικόνες», πορνογραφικά deepfakes ή συνδέσμους προς κακόβουλους ιστότοπους.

Όποιοι θέλουν να υποβάλλουν αίτημα αφαίρεσης στοιχείων στην Google, θα πρέπει να δώσουν στην εταιρεία μια λίστα με τις διευθύνσεις URL που παραπέμπουν στις προσωπικές τους πληροφορίες, καθώς και τις σελίδες αναζήτησης που εμφανίζουν αυτούς τους συνδέσμους. Στη συνέχεια, η Google θα αξιολογεί τα αιτήματα.

Εάν η εταιρεία αποφασίσει ότι οι σύνδεσμοι πρέπει να αφαιρεθούν, τότε ή δεν θα εμφανίζονται σε καμία αναζήτηση, ή δεν θα εμφανίζονται σε αναζητήσεις που περιλαμβάνουν το όνομα του χρήστη που έχει υποβάλει το αίτημα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι χρήστες, σημειώνει η Google στη σελίδα υποστήριξης και στη σχετική ανάρτηση στο blog της, ότι η αφαίρεση των πληροφοριών από την αναζήτηση δεν τις εξαφανίζει από το διαδίκτυο. Οι εν λόγω πληροφορίες μπορεί να είναι προσβάσιμες μέσω άλλων μηχανών αναζήτησης.

Αν θέλετε να ζητήσετε την αφαίρεση προσωπικών στοιχείων, μπορείτε να υποβάλλετε το αίτημά σας εδώ.