google-έχασε-την-προσφυγή-πληρώνει-πρόστιμ-870342
ΚΟΣΜΟΣ | 14.09.2022 | 14:16

Google: Έχασε την προσφυγή, πληρώνει πρόστιμο 4,1 δισ. ευρώ στην Κομισιόν

Η Google έχασε το μεγαλύτερο μέρος της έφεσής της για την ανατροπή του μεγαλύτερου προστίμου για αντιμονοπωλιακές πρακτικές που της έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής, μια μικρή «νίκη» για την ΕΕ στην προσπάθειά της να περιορίσει τυχόν αντιανταγωνιστική συμπεριφορά από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Έτσι ορίστηκε στα 4,1 δισ. ευρώ το ύψος του επιβαλλόμενου από την Κομισιόν προστίμου στην Google, το οποίο αφορούσε την υπόθεση κατάχρησης του λειτουργικού συστήματος Android.

Η απόφαση αποτελεί επίσης ψήφο εμπιστοσύνης για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ειδικά για την Επίτροπο Μαργκέτε Βεστάγκερ, η οποία ήταν επιθετική στοχεύοντας μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας λόγω ανησυχιών για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Η υπόθεση Android ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία αντιμονοπωλιακά πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επιβάλει η Επιτροπή κατά της Google από το 2017 και επικεντρώθηκε στα κινητά τηλέφωνα, έναν από τους τομείς της ταχύτερης ανάπτυξης της εταιρείας.

Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλλει συνολικά πρόστιμα άνω των 8 δισ. ευρώ στην Alphabet, μητρική της Google.

Πλέον η απόφαση των δικαστών μπορεί να ακυρωθεί ή να ανατραπεί μόνο από το κορυφαίο δικαστικό όργανο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.