Γκουαϊδό: Ζητά συνάντηση σε επίπεδο διπλωματών με την Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε σήμερα πως έλαβε επιστολή από τον ηγέτη της βενεζουελανής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος του ζητάει μια συνάντηση σε διπλωματικό επίπεδο, στη Ρώμη.

Η Ιταλία είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο τον Γκουαϊδό και μπλοκάρει την υιοθέτηση μιας κοινής θέσης της ΕΕ, όμως το θέμα διχάζει βαθιά την κυβέρνηση συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα και του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S).

Στην επιστολή του, η οποία δόθηκε στον Τύπο από τον Σαλβίνι, ο Γκουαϊδό ανακοινώνει τη βούλησή του να στείλει «το συντομότερο δυνατόν» στην Ιταλία μια «επίσημη» αντιπροσωπεία για να παρουσιάσει στον Σαλβίνι «το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα μέσω της διοργάνωσης ελεύθερων και ανεξάρτητων εκλογών».

Το σχέδιο έχει επίσης στόχο «την επίλυση της υφιστάμενης ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία πλήττει όλους τους Βενεζουελανούς και περισσότερους από 100.000 Ιταλούς που ζουν στη Βενεζουέλα».

Ο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα, τάσσεται υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα «επειδή όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα πρέπει να εξαφανισθούν από το πρόσωπο της γης».

Όμως η στάση του M5S είναι πιο διφορούμενη: «Η ποσότητα της δημοκρατίας που επιδιώκουμε να εξαγάγουμε σε μια χώρα είναι πάντα ευθέως ανάλογη της ποσότητας του πετρελαίου που βρίσκεται σ’ αυτή (…). Χρειάζεται θάρρος για να παραμείνεις ουδέτερος», εξήγησε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ένας από τους «τενόρους» του κινήματος.

Πράγμα μάλλον σπάνιο, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα παρενέβη τη Δευτέρα για να ζητήσει από την Ιταλία να επιδείξει «υπευθυνότητα» και «σαφήνεια σε μια γραμμή που συμμεριζόμαστε με όλους τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Σαλβίνι δεν διευκρίνισε άμεσα τι σκοπεύει να απαντήσει στον Γκουαϊδό.

ΚΟΣΜΟΣ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΕΠΙΠΕΔΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ, ΓΚΟΥΑΙΔΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!