Γιούνκερ: Είμαι Κύπριος -Απόλυτη στήριξη απέναντι στις τουρκικές γεωτρήσεις

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη Λευκωσία, για το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Υπάρχουν θέματα που δεν είναι πολύ κολακευτικά για την Τουρκία», είπε ο Γιούνκερ, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και συμπλήρωσε: «Από αυτή την άποψη είμαι Κύπριος και εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε περίπλοκες αλλά σημαντικές τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα αποτελεί σημαντικό εταίρο για το προσφυγικό.

Γιούνκερ: Να σταματήσει η τουρκική επιχείρηση στη Συρία
Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ο Γιούνκερ, στην ομιλία του, τόνισε ότι η ΕΕ συνεχίζει να τηρεί πιστά τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό και υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική.

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε και στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει την επιχείρηση και προειδοποίησε ότι δεν θα δοθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, για την οποία η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση.

«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ. «Η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», υπογράμμισε.

ΚΟΣΜΟΣ, ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΕΙΜΑΙ, ΚΥΠΡΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!