Γιορτή με ρακί από πορτοκάλι στο Φόδελε

Την 1η γιορτή πορτοκαλιού διοργανώνει σήμερα Καθαρά Δευτέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φόδελε του Δήμου Μαλεβυζίου 25 χιλ. δυτικά από το Ηράκλειο

Η γιορτή θα είναι ολοήμερη και θα περιλαμβάνει ανοιξιάτικα κούλουμα με χρώμα πορτοκάλι, γλυκά και αρώματα, ρακί από πορτοκάλι, ανθόνερο και χρώματα, δρώμενα, παιχνίδια, μουτζουρώματα.

«Τη σκέπη τση Παράδεισος η Φόδελε την έχει, απω’χει τους λεμονανθούς και το νερό και τρέχει», λέει μία παλιά μαντινάδα για το ειδυλλιακό Φόδελε, όαση πρασίνου, λουλουδιών, χρωμάτων, αρωμάτων και νερών που αναπτύσσεται στη στενή κατάφυτη με πορτοκαλιές και λεμονιές ομώνυμη κοιλάδα, που διασχίζεται από το ποταμό Παντομάντρη και περιβάλλεται από ψηλά, γεμάτο αγριόδενδρα, νερά και σπηλιές βουνά.

Τόπος πανέμορφος, με ιστορία, γεμάτος θρύλους, γεμάτος μύθους και παραδόσεις: νεράιδες που χορεύουν τις νύχτες στα τρεχούμενα νερά, καταχανάδες που γλυκοτραγουδούν παίζοντας λίρα στους πλατάνους, άγιοι «μεσολαβητές» στους έρωτες, δαιμόνια που μαυλίζουν τους περαστικούς μεσάνυχτα σε τρίστρατα, «οδηγοί», αγαθά δαιμόνια, που προστατεύουν τα σπίτια, καμπάνες που χτυπούνε τις νύχτες στις σπηλιές…

Τόπος, που κατά παράδοση, χάρισε το φως της μέρας στο μεγαλύτερο «σγουράφο», τον El Greco.

Κάτοικοι απλοί, ζεστοί, φιλόπονοι, με κύρια ενασχόληση τη κτηνοτροφία, τη καλλιέργεια κηπευτικών, ελιάς και κυρίως εσπεριδοειδών. Καλλιέργεια που ακολουθεί τα χνάρια μιας μακραίωνης παράδοσης καθιστώντας το Φόδελε ένα είδος φυσικού μνημείου, παράδοση που αποτυπώνεται γλαφυρά στα κείμενα των περιηγητών: Ο Cristoforo Buodelmonti, το 1415, σημειώνει ότι το Φόδελε «στολίζεται με πολυάριθμα οπωροφόρα δέντρα», ενώ το 1842 ο Βυζάντιος τονίζει ότι το «το χωρίον τούτον παράγει πλήθος γλυκολέμονα, πορτοκάλια και λεμόνια».

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ, ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ, ΦΟΔΕΛΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!