Κόσμος

Γιατί η διαθήκη της Ελισάβετ θα ανοίξει σε 90 χρόνια

Για τουλάχιστον 90 χρόνια θα παραμείνει σφραγισμένη η διαθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σύμφωνα με το Reuters, πρακτική της σφράγισης των διαθηκών των νεκρών βασιλιάδων χρονολογείται από το 1910 και τον πρίγκιπα Φραγκίσκος του Τεκ, του οποίου η διαθήκη είναι μία από τις περισσότερες από 30 που φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο σε άγνωστη τοποθεσία στο Λονδίνο.

Κατά κανόνα, μετά τον θάνατο ενός ανώτερου βασιλικού μέλους, ο εκτελών την διαθήκη του υποβάλλει αίτηση στον επικεφαλής του Οικογενειακού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου για να σφραγιστεί η διαθήκη.

Αυτές οι λεπτομέρειες ήταν άγνωστες στον ευρύτερο κόσμο μέχρι τον θάνατο του συζύγου της βασίλισσας, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, όταν ο δικαστής Αντριου ΜακΦαρλέιν κλήθηκε να ασχοληθεί με την αίτηση για τη σφράγιση της διαθήκης του.

Ο δικαστής έκρινε ότι η διαθήκη έπρεπε πράγματι να σφραγιστεί, αλλά αποφάσισε να δημοσιεύσει την απόφασή του για να δώσει στο κοινό κάποια κατανόηση για το τι συνέβαινε και γιατί.

Ο δικαστής αποκάλυψε την ύπαρξη του χρηματοκιβωτίου που περιείχε τις βασιλικές διαθήκες και ότι, ως νυν πρόεδρος του Οικογενειακού Τμήματος, ήταν υπεύθυνος για αυτό, παρόλο που δεν γνώριζε το περιεχόμενο των σφραγισμένων εγγράφων.

Η διαθήκη της αείμνηστης βασίλισσας, όταν κατατεθεί στο χρηματοκιβώτιο μαζί με του σύζυγού της, θα μπει πλάι στη διαθήκη της μητέρας της Ελισάβετ και της αδελφής της, πριγκίπισσας Μαργαρίτας, που πέθαναν και οι δύο το 2002.

Η διαθήκη της Μαργαρίτας αποτέλεσε αντικείμενο νομικής αμφισβήτησης το 2007 από τον Ρόμπερτ Μπράουν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν ο νόθος γιος της πριγκίπισσας και ο οποίος ήθελε να τη δει για να προωθήσει τον ισχυρισμό του. Τα δικαστήρια απέρριψαν την πεποίθησή του ως «παράλογη» και δεν του δόθηκε πρόσβαση.

Ο πρίγκιπας Φραγκίσκος του Τεκ, του οποίου η διαθήκη είναι η πρώτη που μπήκε στο χρηματοκιβώτιο, πέθανε το 1910 σε ηλικία 40 ετών. Ηταν ο μικρότερος αδελφός της βασίλισσας Μαρίας – συζύγου του βασιλιά Γεωργίου Ε′ και γιαγιά της εκλιπούσας βασίλισσας.Νικολέτα Αρκολάκη

Recent Posts

Θεσσαλονίκη: Πώς η ΕΛΑΣ παίζει… μπάλα στη δημοτική αστυνομία της πόλης

Από αστυνόμο σε... αστυνόμο πηγαίνει η ηγεσία της δημοτικής αστυνομίας στο δήμο Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα,…

10 λεπτά ago

Άνοιξε η Ε.Ο. Πάτρας -Αθηνών: Που υπάρχουν προβλήματα

Άνοιξε και στα δύο ρεύματα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό από Πάτρα προς…

20 λεπτά ago

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πότε καταβάλλεται η διπλή δόση στους δικαιούχους

Στις 30 Νοεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και μάλιστα το…

28 λεπτά ago

H ΠτΔ τηλεφωνεί σε δωρητές του κράτους

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Παναγιώτη και τη Σωτηρία Αραμπατζή από το…

32 λεπτά ago

Καταγγελία Αντώναρου: Ποιοι βοηθούν τους αποστάτες του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη ο Ευάγγελος Αντώναρος μέσω Twitter. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην…

36 λεπτά ago

Δημοσκόπηση στη Βρετανία «κατακεραυνώνει» τη στάση Σούνακ

Μια δημοσκόπηση της YouGov στη Βρετανία αναδεικνύει πως οι πολίτες της χώρας θεωρούν λανθασμένη την…

52 λεπτά ago