Γερμανία: «Sold out» με πάνω από 85 χιλ. αντίτυπα «Ο Αγών Μου»

Εκδοτική επιτυχία αποτελεί η σχολιασμένη έκδοση του Mein Kampf (Ο αγών μου) του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς από τον Ιανουάριο του 2016 που εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία μετά το 1945, έχουν πωληθεί έως σήμερα 85.000 αντίτυπα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εκδότη του βιβλίου.
Μάλιστα, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας (IfZ) του Μονάχου, το οποίο είχε αρχικά τυπώσει 4.000 αντίτυπα, βρίσκεται σήμερα στην έκτη έκδοση μέσα σε έναν χρόνο.
Το αρχικό κείμενο του Χίτλερ συνδυάζεται στην εν λόγω έκδοση με 3.500 επεξηγηματικές ιστορικές σημειώσεις ώστε να αποφευχθεί η χρήση του για λόγους ναζιστικής προπαγάνδας, αλλά επικριτές είχαν εντούτοις εκφράσει την ανησυχία τους για την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου σε δύο τόμους που φθάνουν συνολικά τις περίπου 2.000 σελίδες.
«Αποδεικνύεται πως ο φόβος ότι η έκδοση αυτή θα επέτρεπε την προώθηση της ιδεολογίας του Χίτλερ ήταν αβάσιμος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του IfZ Αντρέας Βίρσινγκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ινστιτούτο, οι αγοραστές της επανέκδοσης αυτής είναι κυρίως «καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την ιστορία και την πολιτική καθώς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης».
«Η συζήτηση περί του οράματος του Χίτλερ για τον κόσμο και περί του πώς προσέγγιζε την προπαγάνδα επέτρεψε να αντιμετωπισθούν οι αιτίες και οι συνέπειες των ολοκληρωτικών ιδολογιών σε μια εποχή που ο αυταρχισμός και οι ιδέες της ακροδεξιάς κερδίζουν έδαφος», πρόσθεσε.
Στη Γερμανία, εξαιτίας της συρροής περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο μεταναστών από το 2015 και των ισλαμιστικών επιθέσεων, αυξάνεται για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η δύναμη ενός δεξιού λαϊκιστικού κόμματος, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Τα δικαιώματα του μοναδικού βιβλίου που συνέγραψε ο ναζί δικτάτορας, το 1924 και το 1925 ενώ βρισκόταν στη φυλακή έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, περιήλθαν την 1η Ιανουαρίου 2016 στον δημόσιο τομέα, αφού τα κατείχε από το 1945 το περιφερειακό κρατίδιο της Βαυαρίας.
Η σχολιασμένη έκδοση πραγματοποιήθηκε ενόψει ακριβώς αυτής της εκπνοής των δικαιωμάτων. Από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η Βαυαρία ήταν αντίθετη στην επανέκδοση του «Mein Kampf», παρόλο που το βιβλίο δεν είναι απαγορευμένο ως έχει. Πρώτες εκδόσεις του μπορεί να βρει κάποιος σε ορισμένους παλαιοπώλες ή στο Ίντερνετ.
Οι γερμανικές αρχές εξακολουθούν, πάντως, να προτίθενται να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όποιους επιδιώξουν να εκδώσουν χωρίς σχόλια το βιβλίο του Χίτλερ.

ΚΟΣΜΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΧΙΤΛΕΡ, ΠΟΥΛΗΣΕ, 85 ΧΙΛ. ΑΝΤΙΤΥΠΑ, ΒΙΛΒΙΟ, Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!