γερμανία-εγκρίθηκαν-οι-αμυντικές-δαπ-1010537
ΚΟΣΜΟΣ | 31.05.2022 | 00:00

Γερμανία: Εγκρίθηκαν οι αμυντικές δαπάνες-μαμούθ των 100 δισ. ευρώ

Μετά από εβδομάδες διαμάχης, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας και το μπλοκ της συντηρητικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν αργά το βράδυ της Κυριακής σε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το γιγαντιαίο ειδικό ταμείο, το οποίο απαιτεί συνταγματική αλλαγή και συνεπώς δικομματική συμφωνία για την επίτευξη πλειοψηφίας δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, αποτελεί βασικό πυλώνα της ιστορικής αλλαγής Zeitenwende στη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα χρήματα υποτίθεται ότι θα αναβαθμίσουν τον χρόνια υποχρηματοδοτούμενο και υποεξοπλισμένο στρατό της Γερμανίας, την Bundeswehr, και θα βοηθήσουν το Βερολίνο να τηρήσει επιτέλους τον στόχο των χωρών του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% της οικονομικής τους παραγωγής για την άμυνα.

«Το ειδικό ταμείο έρχεται», έγραψε ο Σολτς τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, διασφαλίζουμε ότι η Bundeswehr μπορεί να εκπληρώσει την αμυντική της αποστολή καλύτερα από ποτέ. Ένα τεράστιο βήμα για την ασφάλεια της Γερμανίας και της Ευρώπης».

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας, «στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο [για το ειδικό ταμείο] πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής».

Ωστόσο, η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Κυριακής υπολείπεται της κατοχύρωσης του στόχου του 2% στο γερμανικό σύνταγμα – κάτι για το οποίο είχε πιέσει η κεντροδεξιά αντιπολίτευση – και αντίθετα λέει ότι αυτός ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί «κατά μέσο όρο πολλών ετών», που σημαίνει ότι η Γερμανία μπορεί να ξοδέψει περισσότερο από 2% σε ορισμένα χρόνια λόγω μεγάλων στρατιωτικών επενδύσεων, αλλά λιγότερο σε άλλα.

Μια σημαντική επένδυση που σκοπεύει να κάνει το Βερολίνο με τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να μεταφέρουν αμερικανικές πυρηνικές βόμβες στο πλαίσιο μιας δεκαετίας γερμανικής δέσμευσης να ρίξει τέτοιες βόμβες στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεση στη Δύση.

Η κυβέρνηση Σολτς είχε προτείνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ως ειδικό ταμείο για να το κρατήσει χωριστά από τον τακτικό προϋπολογισμό, κάτι που θα επέτρεπε στη Γερμανία να τηρήσει επισήμως τους δικούς της αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, από τους δημοσιονομικά συντηρητικούς φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), τόνισε τη Δευτέρα ότι το λεγόμενο φρένο χρέους της Γερμανίας, ο συνταγματικά κατοχυρωμένος δημοσιονομικός περιορισμός, «θα παραμείνει σε ισχύ για όλα τα άλλα έργα».

Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποτελείται από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το μικρότερο βαυαρικό αδελφό του κόμμα, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τους οποίους η κυβέρνηση χρειάζεται στο πλευρό για να λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του.

Ενώ το CDU και το CSU δεν κατάφεραν να προωθήσουν τον στόχο τους να κατοχυρώσουν μια ετήσια δέσμευση αμυντικών δαπανών 2​% στο σύνταγμα, κέρδισαν μια κρίσιμη παραχώρηση – όλα τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά για την Bundeswehr.