γερμανία-αύξηση-ακροδεξιών-επιθέσεω-722472
ΚΟΣΜΟΣ | 13.01.2020 | 17:19

Γερμανία: αύξηση ακροδεξιών επιθέσεων κατά δημάρχων

Ο Αρντ Φόκε είναι το τελευταίο παράδειγμα δημάρχου στη Γερμανία που παραιτήθηκε λόγω απειλών που δεχόταν από ακροδεξιούς για τη ζωή του. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 και μετά από 8χρονη θητεία αποχώρησε τελικά από τον δημαρχιακό θώκο της κοινότητας Έστορφ της Κάτω Σαξονίας που αριθμεί περίπου 1.700 κατοίκους. «Η απόφαση πόνεσε, αλλά ήταν ορθή», είπε ο ίδιος.

Εξαιτίας της πλούσιας δράσης του στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής ο Φόκε βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο ακροδεξιών. Το τελευταίο διάστημα δεχόταν συχνά «νυχτερινά τηλεφωνήματα» με απειλές κατά της ζωής του. «Αισθανόμουν όμως ασφαλής», λέει. Μέχρι τη στιγμή που είδε αγκυλωτούς σταυρούς πάνω στο αυτοκίνητό του και σημειώματα στο γραμματοκιβώτιό του που ανέγραφαν «Θα σε λιώσουμε σε θάλαμο αερίων». Όπως λέει ο ίδιος, «τότε ξεχείλισε το ποτήρι, το όλο θέμα γινόταν πολύ άμεσο και προσωπικό».

Σειρά ανάλογων περιστατικών

Ο παραιτηθείς δήμαρχος του Έστορφ Αρντ ΦόκεΟ παραιτηθείς δήμαρχος του Έστορφ Αρντ Φόκε

Η παραίτηση του πρώην δημάρχου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Διότι η υπόθεση έφερε και πάλι στο προσκήνιο ένα ερώτημα που απασχολεί τη Γερμανία εδώ και χρόνια: πόσο ασφαλείς είναι οι πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως απέναντι σε επιθέσεις από ακροδεξιούς;

Η υπόθεση Φόκε ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων περιστατικών του πρόσφατου παρελθόντος. Τον Οκτώβριο του 2015 η νυν δήμαρχος Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ είχε δεχθεί σε δημόσια εμφάνισή της επίθεση με μαχαίρι, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο λαιμό. Ενώπιον του δικαστηρίου ο δράστης κατέθεσε ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα κατά της γερμανικής προσφυγικής πολιτικής. Λίγους μήνες νωρίτερα η καγκελάριος Μέρκελ είχε αποφασίσει να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που αναζητούσαν καταφύγιο.

Επίθεση με μαχαίρι είχε δεχθεί τον Νοέμβριο του 2017 και ο δήμαρχος της πόλης Άλτενα Αντρέας Χόλσταϊν. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο δράστης φέρεται να καταφέρθηκε κατά της φιλελεύθερης πολιτικής του δημάρχου.

Η δολοφονία Λίμπκε

Αποκορύφωμα αποτέλεσε αναμφίβολα η δολοφονία του επικεφαλής των διοικητικών υπηρεσιών της πόλης Κάσσελ Βάλτερ Λίμπκε τον περασμένο Ιούλιο. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εκτελέστηκε εν ψυχρώ μπροστά στο σπίτι του. Κίνητρο του μοναδικού υπόπτου της στυγερής δολοφονίας, όπως είχε δηλώσει καταρχήν ο ίδιος, ήταν δηλώσεις που είχε κάνει ο Λίμπκε στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης του 2015, με τις οποίες είχε ταχθεί αναφανδόν κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αργότερα ο ύποπτος ανακάλεσε την κατάθεσή του. Η δίκη του εκκρεμεί.

Η νυν δήμαρχος Κολωνίας Ρέκερ είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι το 2015Η νυν δήμαρχος Κολωνίας Ρέκερ είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι το 2015

Η τελευταία παραίτηση δημάρχου συνέπεσε χρονικά μια άλλη είδηση που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και ανησυχία. Δήμαρχος μικρής πόλης αιτήθηκε προ ημερών άδεια οπλοκατοχής λόγω απειλών που δέχεται από ακροδεξιούς.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Δήμου και Κοινοτήτων Γκερντ Λαντσμπέργκερ «η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται». Ο σύνδεσμος μετρά περί τα 1.000 μέλη-εν ενεργεία δημάρχους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το ένα τέταρτο εξ΄ αυτών δηλώνει ότι έχει δεχθεί απειλές. Όπως αναφέρει ο Λαντσμπέργκερ, η πολιτική προσπαθεί να αντιδράσει στο ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτό φαινόμενο. Σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν πλέον ειδικές υπηρεσίες όπου οι δήμαρχοι και άλλοι πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να αναφέρουν τις απειλές που δέχονται.

Η πολιτική δεν μπορεί να βοηθήσει, αντιτείνει ο παραιτηθείς δήμαρχος Αρντ Φόκε. «Το πρόβλημα βρίσκεται στην καρδιά της κοινωνίας μας. Δεν στηρίζουμε πλέον ο ένας τον άλλο και δεν αγωνιζόμαστε κατά του εξτρεμισμού», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Πλέον μπορείς να εκφράζεις αυτό που πριν από πέντε χρόνια δεν επιτρεπόταν καν να σκεφτείς». Κι αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά τόσο την άκρα δεξιά όσο και την άκρα αριστερά. Πού οφείλεται όμως; «Κάναμε λάθη στην παιδεία. Θα πρέπει να μάθουμε στους νέους και στα παιδιά ότι στη Γερμανία έχουμε ένα παρελθόν που δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι και συνακόλουθα μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν».

Λούκας Χάνσεν

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

πηγή: dw.com