γερμανία-ανακοίνωσε-δοκιμαστική-δια-451055
ΚΟΣΜΟΣ | 21.06.2022 | 17:55

Γερμανία: Ανακοίνωσε δοκιμαστική διαδρομή για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Καθώς οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών διά θαλάσσης δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές διαδρομές

Η Γερμανία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν δοκιμαστικό διάδρομο για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών σιδηροδρομικώς, δήλωσε η πρέσβης του Βερολίνου στην Ουκρανία Anka Feldhusen.

«Στο εγγύς μέλλον, η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω του λιμανιού της Οδησσού δεν είναι δυνατή, επομένως πρέπει να εργαστούμε για τη δυνατότητα εξαγωγής μέσω Πολωνίας. Η Γερμανία σχεδιάζει να το καταστήσει δυνατό με τη βοήθεια των γερμανικών σιδηροδρόμων. Εργαζόμαστε με Ουκρανούς εταίρους για την υλοποίηση μιας τέτοιας δοκιμαστικής μεταφοράς», δήλωσε η πρέσβης Feldhusen.

Ανησυχία για επισιτιστική κρίση

Η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «διάδρομου αλληλεγγύης» για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω ξηράς, επειδή ανησυχεί για πιθανή επισιτιστική κρίση εάν οι παραδόσεις δεν φτάσουν στον προορισμό τους, αναφέρει το Tanjug.

Η Ουκρανία, ένας σημαντικός παραγωγός σιτηρών, δεν είναι σε θέση να εξάγει σιτηρά δια θαλάσσης λόγω του πολέμου στη χώρα και εκτιμάται ότι μεταξύ 22 και 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών έχουν κολλήσει επί του παρόντος στα ουκρανικά λιμάνια.

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία ότι μπλοκάρει αυτές τις εξαγωγές, ενώ η Μόσχα λέει ότι ο ουκρανικός στρατός φταίει για αυτό επειδή ναρκοθέτησε τα λιμάνια.

Απίθανο να εξαχθούν όλα τα σιτηρά

Επί του παρόντος εξετάζονται οι επιλογές για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω ξηράς, αλλά σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Analena Berbock, είναι απίθανο να εξαχθούν όλα τα σιτηρά.

«Είναι σαφές ότι στο τέλος σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να εξαγάγουμε όλο το σιτάρι, αλλά αν καταφέρουμε να ξεμπλοκάρουμε τουλάχιστον μερικά από αυτά σε διαφορετικές διαδρομές, θα βοηθούσε στην πρόληψη της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», δήλωσε η Analena Berbock, τη Δευτέρα, μετά την άφιξη σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ στο Λουξεμβούργο.