γερμανία-20-του-πληθυσμού-κινδυνεύει-απ-387304
ΚΟΣΜΟΣ | 09.11.2017 | 09:31

Γερμανία: 20% του πληθυσμού κινδυνεύει από φτώχεια

Σχεδόν το 20% του πληθυσμού στη Γερμανία κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Όπως αναφέρει η Welt, 16 εκατομμύρια Γερμανοί απειλούνται από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. «Η συνταξιοδοτική πολιτική των τελευταίων ετών δεν έφερε τίποτα για τους άπορους. Ακόμα και οι δυνητικοί εταίροι της Τζαμάικας βασίζονται περισσότερο ή λιγότερο σε λανθασμένες συνταγές» παρατηρεί η εφημερίδα.

Aν και η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται για χρόνια, η απασχόληση είναι σε επίπεδα ρεκόρ και οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν αυξηθεί πρόσφατα σημαντικά, σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού ζει σε επισφαλείς συνθήκες. Ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων, η αναλογία των ανθρώπων που πρέπει να πλησιάσουν με λίγα χρήματα αυξάνεται σταθερά. «Η συνταξιοδοτική πολιτική των τελευταίων ετών δεν έχει σταματήσει αυτή την τάση. Και οι έννοιες που παρουσιάζουν τα κόμματα σε έναν πιθανό συνασπισμό της Τζαμάικας συνήθως αγνοούν πλήρως τις αιτίες της φτώχειας των ηλικιωμένων» σημειώνει η Welt.

Όπως διευκρινίζει ωστόσο η εφημερίδα, οι στατιστικοί ερευνητές χρησιμοποιούν μια ευρεία έννοια της φτώχειας, κρίνοντας ότι απειλούνται όλα τα άτομα που διαθέτουν λιγότερο από το 60% του μεσαίου εισοδήματος, με το όριο της φτώχειας να είναι 1.064 ευρώ για ένα άτομο και 2.234 ευρώ το μήνα για οικογένεια τεσσάρων. Επιπλέον, το 3,7% του πληθυσμού έχει κάποιες δυσκολίες στο να αγοράσει ένα νέο πλυντήριο, ένα αυτοκίνητο ή να πάει διακοπές τουλάχιστον μια εβδομάδα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία περιλαμβάνει επίσης όλα τα άτομα κάτω των 60 ετών που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, γεγονός που ισχύει για σχεδόν έναν στους δέκα Γερμανούς.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ηλικιωμένοι είχαν πάντα χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας από ό, τι η νεότερη γενιά. Αλλά τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό της φτώχειας αυξάνεται σταθερά μεταξύ των συνταξιούχων. «Για πρώτη φορά, ο κίνδυνος φτώχειας των ηλικιωμένων είναι μεγαλύτερη από ό, τι είναι η περίπτωση στο γενικό πληθυσμό» γράφει η εφημερίδα.