γάλλος-υποικ-καθησυχαστικός-για-τις-ε-902737
ΚΟΣΜΟΣ | 24.02.2022 | 19:27

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης

Καθησυχαστικός ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στη γαλλική οικονομία εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ ο οποίος, κατά την διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας διαβεβαίωσε, ότι «οι συνέπειες αυτής της κρίσης στην Ουκρανία θα είναι περιορισμένες γιατί η γαλλική οικονομία δεν είναι πολύ εκτεθειμένη».

Σύμφωνα πάντως με το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, στη Ρωσία δραστηριοποιούνται πάνω από 500 γαλλικές εταιρείες, όπως η Total, η Renault, μέσω της θυγατρικής της Avtovaz, η Société Générale, μέσω της θυγατρικής της Rosbank, αλλά και ο όμιλος Safran, μακροχρόνιος συνεργάτης της ρωσικής αεροναυπηγικής.

Σημειώνεται ότι ο ενεργειακός όμιλος Engie, που συμμετέχει στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο μετά την αναστολή του έργου από τη Γερμανία, ωστόσο, στις αρχές Φεβρουαρίου, η γενική διευθύντρια της εταιρείας είχε δηλώσει, ότι μια ρώσο-ουκρανική σύγκρουση θα ήταν «κακό νέο». Η Total εμπλέκεται συγκεκριμένα σε δύο έργα, που στοχεύουν στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συγκεκριμένα του Yamal και του Arctic LNG2, ωστόσο το τελευταίο δεν αναμενόταν να ξεκινήσει πριν από το 2023.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος ξένος εργοδότης στη Ρωσία, με περίπου 160.000 εργαζόμενους.