Γαλλία: Στους δρόμους φοιτητές, ελεγκτές εναέριες κυκλοφορίας και σιδηροδρομικοί

Παραλύει σήμερα ο δημόσιος τομέας στη Γαλλία για τρίτη φορά στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Μακρόν. Στο πλευρό των διαδηλωτών οι φοιτητές, πολλοί από τις οποίους έχουν αποκλείσει την είσοδο των πανεπιστημίων. Αστυνομικές αρχές έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους.

Περίπου 140 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη Γαλλία από τα εννέα μεγαλύτερα συνδικάτα δημοσίων υπαλλήλων που διαμαρτύρονται για την μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Οι απεργοί θεωρούν απειλή για τον δημόσιο τομέα την επίμαχη μεταρρύθμιση.

To βράδυ, ξεκινάει και νέα διήμερη απεργία των σιδηροδρομικών όπως προβλέπεται από τον προγραμματισμό των συνδικάτων που έχουν επιλέξει να απεργούν δύο ημέρες και να εργάζονται τρεις μέχρι τον Ιούλιο. Επιπλέον, για σήμερα έχουν κηρύξει απεργία και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες πτήσεις.

Λίγες ώρες πριν ξεχυθούν στους δρόμους οι διαδηλωτές,ο υφυπουργός Ολιβιέ Ντισόπ έσπευσε να τους καθησυχάσει διευκρινίζοντας ότι η μεταρρύθμιση που έρχεται δεν θα αμφισβητήσει σε καμία περίπτωση το εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά απλώς θα περιέχει κάποιες «διορθώσεις» στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της διοίκησης.

Όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις του χώρου που είναι εννέα συνολικά, εκπροσωπούν 5,7 εκατομμύρια εργαζομένους καταγγέλλοντας στο κοινό τους κάλεσμα την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και διεκδικούν την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης,όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

ΚΟΣΜΟΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΓΑΛΛΙΑ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ, ΕΛΕΓΚΤΕΣ, ΔΡΟΜΟΥΣ