γαλλία-προεδρικές-εκλογές-ο-σαρκοζί-σ-323011
ΚΟΣΜΟΣ | 12.04.2022 | 13:48

Γαλλία -Προεδρικές εκλογές : Ο Σαρκοζί στηρίζει Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο

Eνόψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε τη στήριξή του προς τον Εμανουέλ Μακρόν. Σε μήνυμα του στα social media, αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στην «σαφή ευρωπαϊκή δέσμευση» του απερχόμενου προέδρου.

«Θεωρώ ότι διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία καθώς αντιμετωπίζουμε μια βαθιά παγκόσμια κρίση, πιο σύνθετη από ποτέ», ανέφερε ο Νικολά Σαρκοζί στην ανάρτησή του στο Facebook ανακοινώνοντας την στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν. Επικαλούμενος μάλιστα «την πίστη στις αξίες της δημοκρατικής δεξιάς», αναφέρθηκε επίσης στην «σαφή ευρωπαϊκή δέσμευση» του απερχόμενου προέδρου.  Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Σαρκοζί δεν είχε προσφέρει τη στήριξή του στην υποψήφια της δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, η οποία εξασφάλισε το 4,78% των ψήφων.

Η Μαρίν Λε Πεν δεν θέλει τη Γαλλία εκτός Ε.Ε. αλλά ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές

Μπορεί να έχει εγκαταλείψει τα «σχέδια» να βγάλει τη Γαλλία από την Ε.Ε., τη Σένγκεν και την ευρωζώνη, μπορεί ενόψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία να λέει ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα αλλά η Μαρίν Λε Πεν παραμένει βαθύτατα ευρωσκεπτίστρια.

Η Μαρίν Λε Πεν ισχυρίστηκε ότι δεν έχει «κρυφή ατζέντα» για την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ε.Ε., ακόμη και στην περίπτωση που οι προσπάθειές της να αλλάξει η Ένωση αποτύχουν. Το είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, σε ακόμη μια συνέντευξή της πριν από τον β’ γύρο των εκλογών, όπου θα αντιμετωπίσει τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Νομίζω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού λαού δεν επιθυμεί πλέον την ΕΕ με τη σημερινή της μορφή, η οποία είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί με έναν απολύτως μη δημοκρατικό τρόπο, που πορεύεται με απειλές, με εκβιασμούς και η οποία εφαρμόζει πολιτικές που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των πολιτών», είπε η ακροδεξιά υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας.

Η Λε Πεν έχει εγκαταλείψει ρα σχέδιά της να οδηγήσει την Γαλλία εκτός της ΕΕ, εκτός της ζώνης Σένγκεν και εκτός της ευρωζώνης. Ωστόσο, παραμένει βαθιά ευρωσκεπτικίστρια. Υποστηρίζει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την συνθήκη Σένγκεν και θα αυξήσει τον αριθμό των τελειωνειακών υπαλλήλων, επαναφέροντας τους ελέγχους στα αγαθά τα οποία εισάγονται στη χώρα από άλλες χώρες της ΕΕ.