γαλλία-δεν-θα-υπάρξει-άλλη-πρόταση-στο-1057079
ΚΟΣΜΟΣ | 19.09.2022 | 23:30

Γαλλία: Δεν θα υπάρξει άλλη πρόταση στο Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του

«Δεν θα υπάρξει καλύτερη πρόταση για το Ιράν» σε ό,τι αφορά μια πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η υπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας συνομιλίας μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ιρανού ομολόγου του Εμπραχίμ Ραϊσί στη Νέα Υόρκη. «Θα δούμε τι θα μας φέρει αυτή η εβδομάδα», είπε στους δημοσιογράφους. «Το παράθυρο ευκαιρίας φαίνεται ότι είναι έτοιμο να ξανακλείσει» για την επίτευξη συμφωνίας, πρόσθεσε ωστόσο η Κολονά.

«Επαναλαμβάνουμε συνεχώς (…) ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη πρόταση για το Ιράν» και «επαφίεται στην Τεχεράνη να λάβει μια απόφαση», συνέχισε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ραΐσί δήλωσε την Κυριακή ότι θέλει μια «καλή και δίκαιη» συμφωνία, ζητώντας «εγγυήσεις».

Η Κολονά παρουσίασε τις προτεραιότητες της γαλλικής διπλωματίας στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η οποία διεξάγεται «με φόντο μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό της, τον Σεργκέι Λαβρόφ, για την κατάσταση στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια. Είπε ότι ο Μακρόν θα έχει την Τετάρτη συνάντηση εργασίας για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

Η Κολονά θα συναντηθεί επίσης με τους ομολόγους της από την Κίνα, την Ινδία και την Αυστραλία.