γαλλία-145-000-στρέμματα-δάσους-έγιναν-στάχ-709505
ΚΟΣΜΟΣ | 19.07.2022 | 11:55

Γαλλία: 145.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη

Oι πυρκαγιές που ξέσπασαν από την περασμένη Τρίτη σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου και δυνατούς ανέμους 50-60 χλμ την ώρα έχουν καταστρέψει ήδη 145.000 στρέμματα δάσους στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο καύσωνας που πλήττει ολόκληρη τη Γαλλία εδώ και ένα μήνα εμφανίζει πρωτοφανείς θερμοκρασίες στην ακτή του Ατλαντικού και στην περιοχή του Μπορντό.

Η κατάσταση περιγράφεται ως «κρίσιμη» με 24.200 κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και να έχουν καταφύγει σε έκτακτες μονάδες στέγασης. Απομακρύνθηκαν επίσης περίπου 6.000 παραθεριστές από κάμπινγκ της περιοχής και τα ζώα των ζωολογικών κήπων, ενώ το περασμένο Σάββατο εθελοντικές ενώσεις και ομάδες από τους δήμους μάζεψαν τα κατοικίδια 300 οικογενειών που είχαν μείνει πίσω. Προς το παρόν, έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι 2.400 πυροσβέστες του νομού στους οποίους έχουν προστεθεί 1.400 από άλλους νομούς, ενώ πετάνε 6 Canadair και 3 Dash.

Χθες, η φωτιά εξαπλώθηκε στο δάσος του La Teste-de-Buch, στη λεκάνη του Αρκασόν, στο Λαντιράς και στο Γκιγιό ενώ η θερμοκρασία έφτασε στη Νέα Ακουιτανία τους 44 βαθμούς. Δρόμοι έχουν κλείσει, όλες οι κρατήσεις ξενοδοχείων έχουν ακυρωθεί ―πρόκειται για κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή― και καθώς οι φλόγες έφτασαν στον ωκεανό, οι παραλίες έχουν αδειάσει με τους παραθεριστές να κινούνται προς τα ανατολικά ή προς την Ισπανία. Στο νότιο τμήμα της ακτής του Ατλαντικού έχει απαγορευτεί ο απόπλους και η κυκλοφορία σκαφών αναψυχής. Στο Teste-de-Buch, το μέτωπο της φωτιάς έχει μήκος 9 χιλιόμετρα, περίμετρο 48 και οι φλόγες έχουν ύψος πάνω από 100 μέτρα: η Πυροσβεστική δηλώνει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο: η κλασική στρατηγική δεν λειτουργεί και έχουν επιστρατευτεί μέθοδοι όπως η δημιουργία τεχνητών αμμόλοφων που χρησιμεύουν σαν φράγμα για τη φωτιά, ενώ οι αγρότες καλούνται με sms να ποτίζουν διαρκώς τη γη τους. Στην ανημπόρια μπροστά στις πυρκαγιές συμβάλλει η χαμηλή υγρασία (μόνο 10%), η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου, και η εύφλεκτη βλάστηση: πεύκα, κωνοφόρα του βουνού, δρυς, καστανιές, χαρουπιές, οξιές και λεύκες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο θύμα. H σημερινή μέρα θεωρείται η πιο κρίσιμη: ολόκληρη η Γαλλία βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας του καύσωνα. Οι δήμαρχοι και υπηρεσίες δασών και πυρόσβεσης ζητούν ευρωπαϊκό συναγερμό και συντονισμό, επανασχεδίαση ολόκληρης της στρατηγικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αίτημα είναι να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό σώμα πρόληψης πυρκαγιών και να μην περιορίζεται η κάθε χώρα σε υλικοτεχνική βοήθεια στην άλλη.