φρένο-στις-δαπάνες-της-μέρκελ-βάζει-η-γ-1030459
ΚΟΣΜΟΣ | 04.11.2022 | 22:12

Φρένο στις δαπάνες της Μέρκελ βάζει η Γερμανία -«Είναι πολλές»

Φρένο στις δαπάνες του Γραφείου της στην Μπούντεσταγκ καλεί την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βάλει η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, που φέρνει στο φως το περιοδικό Der Spiegel, έγιναν συνομιλίες μεταξύ της Καγκελαρίας και της διοίκησης του Γραφείου της Μέρκελ, που «σχετίζονταν επίσης με τη στελέχωσή του με βάση τις ανάγκες του».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι κατέστη σαφές στους συνεργάτες της Μέρκελ ότι το Γραφείο της στην Μπούντεσταγκ αφορά στην «εκπλήρωση μετα-υπηρεσιακών καθηκόντων και συνεχών υποχρεώσεων» και «ιδιαίτερα αποκλείεται η χρήση του για ιδιωτικούς σκοπούς και για τη δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος». Η επιστροφή δαπανών για ταξίδια μπορεί να εξεταστεί μόνο «εάν ο πρώην καγκελάριος [εν προκειμένω η Μέρκελ] ταξιδεύει για λογαριασμό και για τα συμφέροντα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

Η Μέρκελ δέχεται κριτική επειδή προσλήφθηκαν εννέα άτομα για το Γραφείο της στην Μπούντεσταγκ, ενώ η κυβέρνηση Σολτς προτίθεται να καταργήσει το Γραφείο του Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, λόγω των στενών δεσμών του με τη Ρωσία, κάτι που η πολιτικός του Αριστερού Κόμματος Γκεζίνε Λετς ζητάει να εφαρμοστεί για όλους τους πρώην καγκελάριους της Γερμανίας. «Δεν χρειάζονται ιδιωτική αυλή ισοβίως», είπε.

Κατόπιν αιτήματος των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής είχε αποφασίσει από το 2019 τον περιορισμό του προσωπικού των Γραφείων των πρώην καγκελαρίων στην Μπούντεσταγκ, που θα πρέπει να αποτελείται το πολύ από έναν διευθυντή, δύο εκπροσώπους, έναν γραμματέα ή δακτυλογράφο και έναν σοφέρ, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ το Γραφείο της Μέρκελ.