Categories: Κόσμος

France 24 για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Η αντίσταση της Τουρκίας μας ταπεινώνει

Για τη στάση της Τουρκίας στην προσπάθεια της Σουηδίας για να ενταθεί στο ΝΑΤΟ αναφέρεται με εκτενή ανάλυση το France 24.

Το γαλλικό πρακτορείο τονίζει πως μια «απλή διαδικασία» έγινε πολύπλοκη «λόγω της Τουρκίας» και ρίχνει φως στο πως αντιλαμβάνονται τα σουηδικά ΜΜΕ το θέμα.

«Η 18η Μαΐου ήταν μία μεγάλη ημέρα για τη Σουηδία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότερα από 200 χρόνια “μη-στρατιωτικής” ευθυγράμμισης, η Σουηδία σπάει την παράδοση και κάνει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία. Πριν όμως ”στεγνώσει καν το μελάνι”, η Τουρκία άρχισε να θέτει όρους, ισχυριζόμενη πως αποτελούν απειλή για την εθνική της ασφάλεια και θα έπρεπε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, αν επιθυμούν τις ευλογίες της.

«Καμία χώρα δεν έχει ανοιχτή και ξεκάθαρη στάση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων» είπε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τις δύο χώρες πως είναι καταφύγιο για Κούρδους «τρομοκράτες», όπως μέλη του PKK.

Όταν οι δυο χώρες όμως συμφώνησαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Τούρκου Προέδρου, τότε αυτός άρχισε να γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος και απαίτησε την έκδοση τρομοκρατών που συμπεριλαμβάνονταν σε μια λίστα, αν και σε πολλούς από αυτούς είχε χορηγηθεί αίτημα ασύλου, χρόνια, ίσως και δεκαετίες πριν.

Όσο ο καιρός περνούσε, η λίστα μεγάλωνε σε αριθμό, ενώ ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση Σουηδού Υπουργού επειδή αυτός παρεβρέθη σε εκδήλωση του PKK πριν από δέκα χρόνια.

Κατηγορίες στη Σουηδία πως κάνει τα χατίρια του Ερντογάν

Οι κατηγορίες προς την Σουηδία κάνουν λόγο πως κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να ικανοποιήσουν όχι μόνο τις απαιτήσεις της Τουρκίας αλλά προσωπικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά από τότε που ανάλαβε ο Κρίστερσον.

«Ο Κρίστερσον πρέπει να σταματήσει να ταπεινώνει τον εαυτό του για την Τουρκία» έγραψε ο αρθρογράφος Αλεξ Σούμαν στη σουηδική Dagens Nyheter τον Νοέμβριο.

«Ξαφνικά δεν μας πειράζει να πουλάμε όπλα στην Τουρκία και έτσι απλά για όσες οργανώσεις χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές από την Τουρκία … απλώς θα συμφωνήσουμε! Ξεφτιλίζουμε τον εαυτό μας αλλά… αξίζει (!) γιατί ο Ερντογάν θα μας δώσει μια ζεστή αγκαλιά και θα μας καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ!» γράφει ο Σούμαν που ήταν ιδιαίτερα δηκτικός και με τον Υπουργό Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ, που συνεχίζει να χαρακτηρίζει την Τουρκία ως δημοκρατία.

Ο Σούμαν αναρωτιέται αν η χώρα του θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και προβληματίζει με το ερώτημα «Κάποια στιγμή δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε από την χώρα μας να υπερασπιστεί τις δικές μας αξίες»

Comments are closed.


Recent Posts

ΚΚΕ: Τροπολογία για την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων των ναυτεργατών

Τροπολογία για την προστασία και κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων των ναυτεργατών στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής…

4 λεπτά ago

Praktiker: Απέλυσε εργαζόμενη – Τι καταγγέλλει το Σύλλογος

Την παράνομη και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης στην PRAKTIKER HELLAS και ενεργού μέλους της συνδικαλιστικής  οργάνωσης, καταγγέλλει με ανακοίνωση του, ο…

14 λεπτά ago

«Βόμβα» από τον Παναθηναϊκό – Στο δικαστήριο κατά της ΑΕΚ

«Νομικά προβλέπεται και παρέμβαση από τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό ως έχοντες έννομο συμφέρον», ανέφερε χθες ο δικηγόρος…

18 λεπτά ago

Δήμος Μαραθώνα: Κλειστά τα σχολεία και την Πέμπτη

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Πέμπτη 9/2 όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης, τα…

26 λεπτά ago

«Ευχαριστούμε!» – Ο Tούρκος πρέσβης στο Βερολίνο ευγνωμονεί την Ελλάδα

Την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα, εξέφρασε ο πρέσβης της…

30 λεπτά ago

Δήμος Φυλής: Ανοιχτά αύριο τα σχολεία – Ποια εξαιρούνται

Ανοιχτά θα είναι αύριο όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή. Ειδικότερα,  όλα τα σχολεία του…

35 λεπτά ago