«Φορολογήστε μας περισσότερο» ζητούν οι πλουσιότεροι Αμερικανοί - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
20
Σεπτέμβριος
Back

«Φορολογήστε μας περισσότερο» ζητούν οι πλουσιότεροι Αμερικανοί

Ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής και το κόσμου ζητούν από τους υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ να τους… φορολογήσουν. Τάσσονται υπέρ ενός φόρου στους πιο εύπορους πολίτες, του οποίου τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για να περιοριστούν οι ανισότητες και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

«Η Αμερική έχει ηθική και οικονομική υποχρέωση να φορολογήσει τον πλούτο περισσότερο» αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή, που υπογράφουν 18 δισεκατομμυριούχοι μεταξύ των οποίων ο Τζορτζ Σόρος, ο συνιδρυτής του Facebook, Κρις Χιους και η Μόλι Μάνγκερ, κόρη του επιχειρηματία Τσάρλι Μάνγκερ. Οι 18 σημειώνουν πως δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα ούτε στηρίζουν συγκεκριμένο υποψήφιο για τις εκλογές του 2020. Επικροτούν ωστόσο την πρόταση της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, για αύξηση των φόρων σε εισοδήματα άνω των 50 εκατ. δολαρίων- ένα μέτρο που θα αφορούσε 75.000 πλούσια νοικοκυριά στη χώρα και υπολογίζεται ότι θα απέδιδε έσοδα 2,75 τρισ. δολαρίων σε ορίζοντα δεκαετίας.

«Ένας φόρος στον πλούτο θα μας βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, να βελτιώσουμε την οικονομία, τα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες μας. Η καθιέρωση ενός τέτοιου φόρου είναι προς το συμφέρον της πολιτείας μας» υπογραμμίζουν.

Πολλοί από τους υπογράφοντες έχουν τα τελευταία χρόνια συμμετάσχει σε προοδευτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των διευρυμένων εισοδηματικών ανισοτήτων. Δεν παραλείπουν δε στην επιστολή τους να θυμίσουν το παράδειγμα του «ομολόγου» τους, Γουόρεν Μπάφετ, που είχε πει ότι φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή από την… γραματέα του.

Σημειώνουν δε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ΗΠΑ εμφανίζουν μεταξύ 40 χωρών τον έκτο υψηλότερο βαθμό συγκέντρωσης του πλούτου.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!