forbes-για-τους-s-300-μπορεί-να-προκαλέσουν-πο-1064302
ΚΟΣΜΟΣ | 30.08.2022 | 10:31

«Forbes» για τους S-300: Μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Θέση για τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι οι πύραυλοι (ρωσικής κατασκευής) S-300 που διαθέτει η Ελλάδα έθεσαν στο στόχαστρό τους τουρκικά μαχητικά F-16, παίρνει το περιοδικό «Forbes» και μάλιστα φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα που αναφέρει πως αν η καταγγελία ισχύει, τότε οι πύραυλοι αυτοί (και η επιχειρησιακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται) μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις!

Το άρθρο μάλιστα, κάνει αναφορά και στους S-300 που είναι εγκατεστημένοι στη Συρία και οι οποίοι δυνητικά μπορούν να έχουν συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Για τους ελληνικούς S-300 κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και θυμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρήγγειλε αρχικά αυτούς τους S-300 στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τελικά εκτράπηκαν στην Ελλάδα αφού η Τουρκία απείλησε να τους καταστρέψει προληπτικά εάν έφταναν ποτέ στο διαιρεμένο νησί. Η Ελλάδα τα έβαλε σε αποθήκευση και αργότερα τα δοκίμασε το 2013 για πρώτη φορά.

«Εάν ένα ελληνικό ραντάρ S-300 όντως κλείδωσε τα τουρκικά F-16 αυτόν τον Αύγουστο, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Αθήνα μπορεί είτε να δοκιμάζει ξανά το σύστημα είτε να σκέφτεται να τα θέσει σε ενεργό στρατιωτική θητεία» γράφει το «Forbes».

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απέκλεισε την προοπτική η Ελλάδα να μεταφέρει τους S-300 στην Ουκρανία στις αρχές Ιουνίου, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «πραγματική απειλή» και δεν θα μεταφέρει «ό,τι χρειαζόμαστε, ό,τι είναι χρήσιμο και κυρίως επιχειρησιακά ενεργό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμφίβολα είχε στο μυαλό του την Τουρκία όταν μίλησε για την απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ενώ οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν θερμανθεί ξανά τους τελευταίους μήνες, η θέση σε ενεργό υπηρεσία των ελληνικών S-300 θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις και πιθανώς ακόμη και να προκαλέσει κρίση.

Όταν η Ελλάδα απέκτησε για πρώτη φορά αυτούς τους S-300, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η απειλή της σύγκρουσης απλώς μεταφερόταν από την Ανατολική Μεσόγειο στο Αιγαίο Πέλαγος. Θέτοντας παρόμοια σημεία που έθιξαν πρόσφατα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Τουρκία για την απόκτηση νεότερων και πιο προηγμένων ρωσικών S-400, Τούρκοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι S-300 στο οπλοστάσιο της Ελλάδας θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, αυτοί οι πύραυλοι σχεδιάστηκαν για να καταρρίψουν πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Το 1999, ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι οι ελληνικοί S-300 θα μπορούσαν να απειλήσουν εξίσου ελληνικά και τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, δεδομένου ότι δεν διέθεταν τα τυπικά συστήματα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού του ΝΑΤΟ (IFF). Ταυτόχρονα, ανώτερος δυτικός διπλωμάτης προειδοποίησε επίσης ότι αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατά λάθος πόλεμο, δηλώνοντας: «Είναι απολύτως δυνατό τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη να πετούν εντός εμβέλειας των πυραύλων κατά τη διάρκεια πτήσεων ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο, για να κλειδώσουν οι πύραυλοι πάνω τους και να απαντήσουν τα τουρκικά αεροπλάνα».

Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, αν ο τελευταίος ισχυρισμός της Άγκυρας είναι όντως ακριβής, ένα ραντάρ S-300 έχει κλειδώσει στα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα έχει επιλύσει το IFF και άλλα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω από αυτούς τους διπλωμάτες στα τέλη του περασμένου αιώνα. Ωστόσο, η εκτόξευση S-300 σε ασκήσεις εκπαίδευσης υποδηλώνει ότι οι Ελληνες είναι τουλάχιστον επαρκώς εξοικειωμένοι με τη λειτουργία τους.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η θέση σε ενεργή λειτουργία αυτών των στρατηγικών ρωσικών πυραυλικών συστημάτων θα μπορούσε να διακινδυνεύσει σημαντική κλιμάκωση στις επαναλαμβανόμενες ελληνοτουρκικές εντάσεις στο Αιγαίο με απρόβλεπτες συνέπειες.