φον-ντερ-λάιεν-η-εε-να-είναι-πιο-σκληρ-976299
ΚΟΣΜΟΣ | 30.03.2023 | 19:03

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ να είναι «πιο σκληρή» απέναντι στην Κίνα

Η Ευρώπη πρέπει να είναι «πιο τολμηρή και σκληρή» απέναντι στην Κίνα, η οποία έχει γίνει «πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο δυναμική στο εξωτερικό», ζήτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε μια δηκτική ομιλία ενόψει της επίσκεψής της στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα, η κ. φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Πέμπτη το Πεκίνο να μην συνταχθεί με τη Μόσχα για να φέρει συμβιβασμένη ειρήνη στην Ουκρανία, λέγοντας: «Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά με τον πόλεμο του Πούτιν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας στο μέλλον».

Η ίδια άφησε να εννοηθεί, για πρώτη φορά, ότι η ΕΕ θα μπορούσε να τερματίσει την επιδίωξη μιας εμπορικής συμφωνίας-ορόσημο με την Κίνα, η οποία ναι μεν κλείστηκε το 2020, αλλά στη συνέχεια καθυστέρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την επιβολή κυρώσεων σε ορισμένα μέλη του από το Πεκίνο.

«Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς: ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσει να ενεργεί η Κίνα έναντι που πολέμου του Πούτιν θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στις Βρυξέλλες.

Η Κίνα, η οποία ουδέποτε κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρότεινε το Φεβρουάριο ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο, όμως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά την ικανότητά της να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή. Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ έχουν προειδοποιήσει εξάλλου επανειλημμένα το Πεκίνο να μην προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα.

«Αντί να αναστατωθεί από την ωμή και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Σι διατηρεί τη ‘χωρίς όρια’ φιλία του με τη Ρωσία του Πούτιν», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Κίνα έχει καθήκον να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας δίκαιης ειρήνης. Όμως αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να είναι δίκαιη παρά μόνο αν είναι βασισμένη στο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», συνέχισε.

«Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο επικυρώσει τις ρωσικές προσαρτήσεις, απλούστατα δεν είναι βιώσιμο», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε μεταβεί στις 10 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα είναι μια «από τις πιο περίπλοκες και σημαντικές» στον κόσμο, υπογράμμισε αυτή η τελευταία στην ομιλία της. Όμως έγινε «πιο μακρινή και πιο δύσκολη» στη διάρκεια των τελευταίων ετών, πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό.

«Η σχέση μας είναι υπερβολικά σημαντική για να τη θέσουμε σε κίνδυνο μη προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για μια υγιή δέσμευση», επέμεινε.

Όμως «η Κίνα έχει γίνει πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο επιθετική στο εξωτερικό», είπε ακόμη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τους Κινέζους να «προετοιμασθούν για μάχη».

«Ο στόχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μια αλλαγή της διεθνούς τάξης με την Κίνα στο κέντρο», δήλωσε.

«Δεν πρέπει να αποκοπούμε από την Κίνα, όμως οφείλουμε να μειώσουμε τους κινδύνους», επέμεινε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαρίθμησε τους στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικούς τομείς και τους κινδύνους από μια υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση, ιδιαίτερα αναφορικά με τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις νέες καθαρές τεχνολογίες.

«Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για έναν επαναπροσδιορισμό των πιο σημαντικών διακυβευμάτων και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας έναντι της Κίνας με βάση των τρόπο με τον οποίο φαίνεται να εξελίσσεται το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», κατέληξε.

Πολλαπλασιάζονται οι επαφές με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι Ευρωπαίοι έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Πεκίνο. Η «φωνή» της Κίνας «πρέπει να ακουσθεί, αν θέλουμε να μπορέσουμε να βάλουμε τέλος» στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε αυτός ο τελευταίος πριν αναχωρήσει για την κινεζική πρωτεύουσα.

Μετά τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς τον Νοέμβριο, είναι ο δεύτερος ηγέτης μιας χώρας της ΕΕ που μεταβαίνει στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας, πριν από περισσότερο από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας στο Πεκίνο βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έγινε δεκτός το Δεκέμβριο από τον Σι Τζινπίνγκ, πρόκειται να συμμετάσχει σ’ αυτή μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν.