Φινλανδία: Συνοριακές πόλεις προετοιμάζουν προμήθειες και καταφύγια σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
13
Μάι
Back

Φινλανδία: Συνοριακές πόλεις προετοιμάζουν προμήθειες και καταφύγια σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

Οι κάτοικοι στην Φινλανδία, σε περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία, σπεύδουν να αγοράσουν τρόφιμα και να εντοπίσουν τα καταφύγια βομβών, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, αφού το Κρεμλίνο είπε ότι θα λάβει «μέτρα» ως απάντηση στην επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Λίγο αφότου ο Πρόεδρος της Φινλανδίας και η πρωθυπουργός εξέδωσαν δήλωση λέγοντας ότι η χώρα τους πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία «χωρίς καθυστέρηση», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το Κρεμλίνο «δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει».

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα, τόσο στρατιωτικού-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τις απειλές για την εθνική της ασφάλεια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ορισμένοι κάτοικοι τώρα προμηθεύονται τρόφιμα και προετοιμάζονται για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία μοιράζεται σύνορα άνω των 800 μιλίων με τη σκανδιναβική χώρα, ανέφερε η ρωσική υπηρεσία ειδήσεων του BBC.

«Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν τρόφιμα, σε επίπεδο πόλης έχουμε ελέγξει τα καταφύγια βομβών μας, είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανές υβριδικές επιθέσεις», δήλωσε ο Kimmo Järva, δήμαρχος της πόλης Lappeenranta, στην περιοχή της Νότιας Καρελίας, που βρίσκεται περίπου 19 μίλια από τα ρωσικά σύνορα.

Υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο δήμαρχος Järva είπε ότι οι Φινλανδοί δεν φοβούνται, αλλά προετοιμάζονται. Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Μια μικρή χώρα όπως η Φινλανδία χρειάζεται φίλους, ειδικά όταν διεξάγεται πόλεμος στην Ευρώπη», είπε, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση που ο Πούτιν αποφασίσει να λάβει « μέτρα στρατιωτικο-τεχνικής» φύσης, η Φινλανδία διαθέτει καταφύγια σε περισσότερες από 54.000 τοποθεσίες για να φιλοξενήσει 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους, με περισσότερα από 5.500 καταφύγια μόνο στο Ελσίνκι.

Η Φινλανδία προετοιμάζεται επίσης για τη Ρωσία να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου της έως την Παρασκευή, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Iltalehti, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές. Η Φινλανδία βασίζεται περισσότερο στο ρωσικό αέριο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει απευθείας συνδέσεις αγωγών με τη Ρωσία.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!