fbi-αποκάλυψε-πως-ο-ira-είχε-έτοιμο-σχέδιο-1185639
ΚΟΣΜΟΣ | 27.05.2023 | 12:27

FBI: Αποκάλυψε πως ο IRA είχε έτοιμο «σχέδιο δολοφονίας» της βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αποτέλεσε στόχο πιθανής απόπειρας δολοφονίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής της το 1983 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα του FBI.

Σύμφωνα με διαβαθμισμένα ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα το FBI, την άνοιξη του 1983 η 56χρονη τότε Ελισάβετ κινδύνεψε να πέσει θύμα δολοφονικής απόπειρας από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), που είχε πλοκάμια ως την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Το FBI δημοσιοποίησε τους φακέλους που αφορούσαν στην ασφάλεια της Ελισάβετ κατά τις παλιές επισκέψεις της στις ΗΠΑ με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό της.

Η πλοκή της παλιάς αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσας υπόθεσης θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο. Ολα ξεκίνησαν όταν ένας αξιωματικός της Αστυνομίας, που σύχναζε σε ιρλανδική παμπ του Σαν Φρανσίσκο, ειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για ένα ανησυχητικό τηλεφώνημα που έλαβε. Στο μαγαζί είχε γνωρίσει κάποιον Ιρλανδό με τον οποίο έγιναν φίλοι, κι ο τελευταίος τού εκμυστηρεύθηκε ότι σκόπευε να εκδικηθεί την Ελισάβετ για τη δολοφονία της κόρης του από πλαστικές σφαίρες αστυνομικών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η απειλή εκτοξεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1983, δηλαδή ένα μήνα πριν από την επίσημη επίσκεψη της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, στις ΗΠΑ, έπειτα από πρόσκληση του τότε προέδρου, Ρόναλντ Ρίγκαν. Οι αρχές ασφαλείας είχαν όλο το χρόνο να προετοιμαστούν, καθώς ο Ιρλανδός εθνικιστής είχε ξεδιπλώσει χαρτί και καλαμάρι όλο το σχέδιο στον αστυνομικό φίλο του.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI, ο Aμερικανός «στρατιώτης» του IRA θα προσπαθούσε είτε να πετάξει κάποιο αντικείμενο (σ.σ.: χειροβομβίδα) στο βασιλικό γιοτ «Britannica» την ώρα που θα έπλεε κάτω από τη γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο είτε θα προσπαθούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα κατά την επίσκεψή της στο εθνικό γεωλογικό πάρκο Yosemite.

Η 102 σελίδων αναφορά του FBI, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα The Vault, κατόπιν αίτησης πολιτών βάσει του Νόμου Περί Ελεύθερης Πληροφόρησης, δεν περιέχει πολλές λεπτομέρειες για το πώς εξουδετερώθηκε η απειλή κατά της Ελισάβετ. Αποκαλύπτει μόνο ότι πριν από την πλεύση του «Britannica» αποκλείστηκε η πρόσβαση στη γέφυρα Golden Gate και τους γύρω δρόμους, ενώ η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στο πάρκο Yosemite πραγματοποιήθηκε χωρίς απρόοπτα. Καμία μνεία δεν γίνεται, άλλωστε, σε συλλήψεις.

Να σημειωθεί ότι οι σχετικά συχνές επισκέψεις της Ελισάβετ στις ΗΠΑ εκείνη την περίοδο συνέπιπταν με τις ταραχές μεταξύ καθολικών εθνικιστών και φιλοβρετανών προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία, με αποκορύφωμα την απεργία πείνας του νεαρού στελέχους του IRA, Μπόμπι Σαντς, που τον οδήγησε στο θάνατο. (Αργότερα τον μιμήθηκαν κι άλλοι σύντροφοί του.)

Το 1983 η Αστυνομία επέπληξε -χωρίς να συλλάβει- έναν ιρλανδικής καταγωγής πιλότο, που πέταξε με ένα μικρό αεροπλάνο πάνω από το πάρκο Μπάτερι φέροντας την επιγραφή: «Αγγλία, φύγε από την Ιρλανδία». Τόσο οι αμερικανικές όσο και οι βρετανικές Αρχές είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν, καθώς ο δεύτερος εξάδελφος της βασίλισσας, ο γνωστός λόρδος Μαουντμπάτεν, σκοτώθηκε από βόμβα του IRA μέσα στο σκάφος του, ανοιχτά των ακτών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, το 1979.

Οπως αποκαλύπτει το έγγραφο του FBI, οι Αρχές Ασφαλείας τέθηκαν επί ποδός και το 1989, όταν η Ελισάβετ επισκέφθηκε το Κεντάκι, επειδή «ο κίνδυνος επίθεσης κατά της βασίλισσας από μέλη του IRA παρέμενε υπαρκτός. Οσο για το τι γύρευε η βασίλισσα στην αγροτική επαρχία του Κεντάκι, η απάντηση είναι απλή. Ηταν λάτρης των αλόγων, και το Κεντάκι οργανώνει ένα διάσημο ιπποδρομιακό ντέρμπι.

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αμερικανοί πράκτορες και το 1991, όταν μία ιρλανδική εφημερίδα της Φιλαδέλφεια, η «Irish Editon», είχε δημοσιεύσει λίβελο κατά της Ελισάβετ με αφορμή δολοφονίες Βορειοϊρλανδών εθνικιστών από παραστρατιωτικούς Ενωτικούς και κάποιες «άδικες» δίκες από το «διεφθαρμένο βρετανικό σύστημα» μελών του IRA σε έξι επαρχίες. Τότε υπήρχαν φόβοι για μπλόκα και ταραχές έξω από στάδιο της Βαλτιμόρης, όπου η Ελισάβετ παρακολούθησε αγώνα μπέιζμπολ μαζί με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Γενικά, μπορεί να πει κανείς ότι το FBI πονοκεφάλιαζε για την ασφάλεια της Ελισάβετ από το 1976, όταν παρέστη στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, ως την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που ηρέμησε τα πράγματα στη Βόρεια Ιρλανδία. Τελευταία, οι παλιές διαμάχες άρχισαν να αναζωπυρώνονται στην περιοχή λόγω του Brexit, αλλά αυτό πια είναι πονοκέφαλος του Καρόλου…

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έδωσε στη δημοσιότητα αρχεία που σχετίζονται με τα ταξίδια της Ελισάβετ στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατό της πέρυσι. Τα έγγραφα δείχνουν πως το FBI, το οποίο βοήθησε στη διασφάλιση της ασφάλειάς της κατά τις επισκέψεις της, ανησυχούσε για τις απειλές του IRA.

Η απειλή για τη δολοφονία της «αποκαλύφθηκε» σε έναν αστυνομικό στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τα αρχεία, ο αξιωματικός, που σύχναζε σε μια ιρλανδική παμπ στο Σαν Φρανσίσκο, προειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για τηλεφώνημα που έλαβε από έναν άνδρα που είχε συναντήσει στον συγκεκριμένο χώρο.