Φαβορί για την αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος ο δήμαρχος της Φλωρεντίας

Ένα χρόνο μετά την ήττα του στις προκριματικές εκλογές για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι λέει να δοκιμάσει ξανά. Αυτή τη φορά, όμως, είναι το καθαρό φαβορί, σε ένα κόμμα που έχει το ηθικό του καταρρακωμένο.

Η εκστρατεία για ένα νέο ηγέτη ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες και θα κορυφωθεί με μια ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή σε όλους τους Ιταλούς. Απέναντι στον 38χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας θα βρίσκονται τρεις μάλλον άγνωστοι υποψήφιοι. Η βασική πρόκληση για τον Ρέντσι θα είναι έτσι πόσον καιρό θα περιμένει προτού «κτυπήσει» την πρωθυπουργία.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, δεν είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Το βασικό ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το κόμμα μετά την πιθανολογούμενη εκλογή του Ρέντσι θα είναι κατά πόσον θα υποστηρίξει τον Λέτα ή θα αρχίσει να τον υπονομεύει μέχρι την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδωσε στον Ρέντσι 63% για την ηγεσία του κόμματος, έναντι 17% για τον Τζάνι Κουπέρλο (που υποστηρίζεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος), 10% για τον μεταρρυθμιστή αριστερό Πίπο Τσιβάτι και 10% για τον πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Τζάνι Πιτέλα.

«Είμαι φιλόδοξος, αλλά δεν βιάζομαι», δήλωσε ο Ρέντσι σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Στάμπα. Όπως υπενθύμισε άλλωστε, ακόμη κι αν περιμένει δέκα χρόνια για να γίνει πρωθυπουργός θα έχει την ίδια ηλικία με αυτή που έχει σήμερα ο Λέτα.

Λίγοι τον πιστεύουν. Ο σημερινός πρωθυπουργός έχει αρκετά μεγάλη αποδοχή μεταξύ των Ιταλών, αλλά το κόμμα του αισθάνεται όλο και πιο αμήχανα σε μια κυβερνητική συμμαχία με τον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο τελευταίος έχει τα δικά του προβλήματα με τη δικαιοσύνη, που αναμένεται να οδηγήσουν στην αποπομπή του από τη Γερουσία και ένα διετή αποκλεισμό από κάθε δημόσιο αξίωμα.

Ο Λέτα θα ήθελε να διατηρήσει σε ζωή την κυβέρνησή του μέχρι το 2015, προκειμένου να πραγματοποιήσει σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ο Ρέντσι όμως θα προτιμούσε να μη περιμένει τόσο πολύ. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται λοιπόν η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στον ερχόμενο χρόνο.

Στα πρότυπα του Τόνι Μπλερ, που «επανίδρυσε» το Εργατικό Κόμμα, ο Ρέντσι επιδιώκει όχι μόνο μια ηλικιακή ανανέωση του κόμματος, αλλά και τη ρήξη με το κομμουνιστικό του παρελθόν.

Ο Ρέντσι έχασε πέρυσι τις προκριματικές εκλογές από τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος όμως έκανε μια χλιαρή προεκλογική εκστρατεία με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος να στραφούν προς το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει αδιέξοδο, να παραιτηθεί ο Μπερσάνι και να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Λέτα, που τότε ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμβουλοι του Ματέο Ρέντσι λένε τώρα ότι, με σύνθημα «Η Ιταλία αλλάζει κατεύθυνση», ο δήμαρχος της Φλωρεντίας θα μπορούσε να ξεκινήσει από το κέντρο – όπου η θέση του είναι ισχυρότερη – και να κινηθεί προς τα αριστερά, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει μια συναίνεση στο κόμμα του. Μια τέτοια τακτική στροφή θα βοηθήσει και στη διαφοροποίηση του Ρέντσι από τον Λέτα, ο οποίος αντιμετωπίζεται με καχυποψία από πολλά κομματικά στελέχη καθώς είναι πρώην Χριστιανοδημοκράτης.

Η εκστρατεία του Ρέντσι θα συγκεκριμενοποιηθεί στο τριήμερο συνέδριο του κόμματος που αρχίζει στις 25 Οκτωβρίου στη Φλωρεντία. Στον τομέα της οικονομίας, ο δήμαρχος της πόλης υποστηρίζει πιο ανοιχτές αγορές, ενώ πολιτικά αναμένεται να προωθήσει ένα νέο εκλογικό νόμο που θα ενισχύει τον δικομματισμό.

Ενας νεαρός ακτιβιστής επιμένει ότι ο «παλιός» Ρέντσι, που ζήτησε πέρυσι να διαλυθεί η ηγεσία του κόμματος όπως τα παλιά αυτοκίνητα, δεν έχει αλλάξει. Η εικόνα του όμως στους κόλπους του κόμματος είναι χωρίς αμφιβολία σήμερα καλύτερη.

Πηγή: Financial Times

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΡΕΝΤΣΙ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!