ευλογιά-των-πιθήκων-ο-που-ζητά-εντατικ-1023155
ΚΟΣΜΟΣ | 27.05.2022 | 00:00

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων

Tην εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που αναμένει αύξηση των κρουσμάτων.

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 100 ύποπτα περιστατικά σε χώρες που η νόσος δεν κυκλοφορεί. Η ευλογιά των πιθήκων θεωρείται ήπια λοίμωξη, που είναι ενδημική στο Καμερούν, το Κονγκό, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τη Νιγηρία.

Η έξαρση της νόσου σε χώρες που δεν είναι ενδημική έχει προκαλέσει ανησυχία. Σύμφωνα με τις έρευνες, το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί θεωρείται ότι έχει ποσοστό θνητότητας 1%. Ωστόσο, υπάρχουν εμβόλια και θεραπείες.

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκοβ υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 20 χώρες που η ασθένεια δεν είναι ενδημική. Ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο θεωρεί ότι η κατάσταση μπορεί να περιοριστεί.

«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Ζητάμε από τις χώρες να αυξήσουν τους ελέγχους» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «η κατάσταση μπορεί να περιοριστεί. Θα είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να περιοριστεί σε χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική».