ευχαριστίες-ζελένσκι-σε-πολωνία-για-τ-1119640
ΚΟΣΜΟΣ | 12.01.2023 | 08:22

Ευχαριστίες Ζελένσκι σε Πολωνία για την αποστολή Leopard 2

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του την πρωτοβουλία της Πολωνίας για να σταλούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άρματα μάχης Leopard 2.

«Πολλές ευχαριστίες στον πρόεδρο (της Πολωνίας Αντρέι) Ντούντα, στην πολωνική κυβέρνηση και σε όλους τους πολωνούς φίλους μας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πολωνό καθώς και με τον λιθουανό ομόλογό του Γκιτάνας Ναουσέντα στη δυτική πόλη Λβιβ.

Τα δυτικής κατασκευής άρματα μάχης θα ανεβάσουν «επίπεδο» τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού, διαβεβαίωσε.

Ο κ. Ντούντα είπε μετά τη συνάντηση των ηγετών πως η Βαρσοβία έχει αποφασίσει να προσφέρει άρματα μάχης Λέοπαρντ 2 για να σχηματιστεί μια ίλη τεθωρακισμένων, ενώ θέλει να προσφερθούν κι άλλα από «συνασπισμό».

Στον πολωνικό στρατό, η ίλη τεθωρακισμένων αποτελείται από 14 άρματα μάχης.

Ο κ. Ντούντα αναγνώρισε πως προϋπόθεση για την προμήθεια είναι «μια ολόκληρη σειρά επίσημων διευθετήσεων και εγκρίσεων».

Τα Λέοπαρντ 2 παράγονται από τη γερμανική βιομηχανία όπλων· απαιτείται έγκριση του Βερολίνου για την παράδοσή τους.

Ο κ. Ντούντα επέμεινε πως η Βαρσοβία επιδιώκει να σχηματιστεί «διεθνής συνασπισμός» χωρών προθύμων να συνεισφέρουν επίσης τέτοια τεθωρακισμένα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ναουσέντα δήλωσε πως η Λιθουανία σκοπεύει να στείλει ιδίως περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα στο Κίεβο.