exxon-μηνύει-την-εε-για-την-φορολόγηση-υπερ-1046331
ΚΟΣΜΟΣ | 28.12.2022 | 23:29

Exxon: Μηνύει την ΕΕ για την φορολόγηση υπερκερδών – «Θα δούμε αν θα κάνουμε επενδύσεις»

Μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil Corp σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να καταργήσει τον έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών ομίλων υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες υπερέβησαν τη νόμιμη εξουσία τους επιβάλλοντας την συγκεκριμένη εισφορά.

Τα κέρδη-ρεκόρ των πετρελαϊκών εταιρειών, φέτος, που επωφελούνται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και έχουν οδηγήσει σεεκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση του κλάδου.

Ο φόρος των υπερκερδών είναι “αντιπαραγωγικός”, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Exxon Κέισι Νόρτον, που είπε με νόημα, ότι η εταιρεία εξετάζει μελλοντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη.

«Εξαρτάται…»

“Το αν θα επενδύσουμε τελικά εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη”, ανέφερε η Νόρτον.

Η Exxon ανακοίνωσε ότι επένδυσε 3 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία σε έργα διυλιστηρίων στην Ευρώπη, που προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία, δήλωσε η εταιρεία.

Η φορολόγηση των υπερκερδών, θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, έχει δηλώσει από την πλευρά της και η οικονομική διευθύντρια Κάθριν Μίκελς,

Εξάλλου και η Chevron έχει προειδοποιήσει ότι η φορολόγηση θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις της εταιρείας.

“Αυτό είναι αντίθετο με την πρόθεση των προμηθευτών να επεκταθούν και να γίνει η ενέργεια πιο προσιτή”, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Πιέρ Μπρεμπερ στο Reuters τον Οκτώβριο.