ευρωκοινοβούλιο-ενεργοποίηση-του-άρ-467522
ΚΟΣΜΟΣ | 12.09.2018 | 16:34

Ευρωκοινοβούλιο: Ενεργοποίηση του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας

Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε πριν από λίγο υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. κατά της Ουγγαρίας.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους καθώς η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείται για περιορισμό των ελευθεριών και παραβίαση του Κράτους Δικαίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταψήφισαν 197 ευρωβουλευτές.

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος. H πρόταση θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η διαδικασία αυτή είχε ενεργοποιηθεί και πέρσι σε βάρος της Πολωνίας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χθες το απόγευμα ο Ούγγρος πρωθυπουργός εμφανίστηκε μαχητικός στην ομιλία του, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό».

«Δεν θα δεχτώ να μας απειλούν οι φιλομεταναστευτικές δυνάμεις, να μας εκβιάζουν και να συκοφαντούν την Ουγγαρία με ψευδείς κατηγορίες», είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές. Για να στηρίξει τα λεγόμενά του, η κυβέρνησή του ανήρτησε στο διαδίκτυο ένα «ενημερωτικό δελτίο» άνω των 100 σελίδων με το οποίο απαντά στις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση που είχε συντάξει για την Ουγγαρία η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαρτζεντίνι καταγράφει έναν μακρύ κατάλογο «ανησυχιών» που αφορούν στην παραβίαση των ελευθεριών και των αξιών της ΕΕ από τη Βουδαπέστη σε βάρος του Τύπου, των πανεπιστημίων, των μειονοτήτων, των μεταναστών, αλλά και τη διαφθορά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη έκθεση προσβάλλει «την τιμή της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού» και πρόσθεσε: «Οι ουγγρικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ψηφοφόρους». Εκτίμησε εξάλλου ότι η χώρα του «τιμωρείται» επειδή είχε «διαφορετικό» όραμα όσον αφορά «στη χριστιανική φύση της Ευρώπης», τον «ρόλο των εθνών» και «τα μεταναστευτικά ζητήματα».