eurovision-αλλάζει-το-σύστημα-ψηφοφορίας-τι-αν-56300
ΚΟΣΜΟΣ | 22.11.2022 | 15:30

Eurovision: Αλλάζει το σύστημα ψηφοφορίας-Τι ανακοινώθηκε

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας της Eurovision ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU).

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί στο Λίβερπουλ από τις 9 έως τις 13 Μαΐου για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι μόνο το τηλεοπτικό κοινό θα αποφασίσει ποιες 10 χώρες θα προκριθούν από κάθε ημιτελικό. Ακόμα, οι τηλεθεατές στις χώρες που δεν συμμετέχουν, θα μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά και, όσον αφορά στον τελικό, οι εθνικές κριτικές επιτροπές θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο σε αυτόν, κατά τον οποίο ο νικητής θα αναδειχθεί σε συνδυασμό με την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού.

Αναλυτικά, οι χώρες που θα προκριθούν από τους δύο ημιτελικούς, 10 από τον καθέναν, θα αποφασίζονται πλέον αποκλειστικά με βάση τις ψήφους των τηλεθεατών του διαγωνισμού και όχι με συνδυασμό ψηφοφορίας κριτικής επιτροπής και κοινού, όπως συμβαίνει από το 2009. Επίσης, για πρώτη φορά, όσοι παρακολουθούν τον διαγωνισμό σε χώρες που δεν συμμετέχουν σε αυτόν, θα μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, οι ψήφοι τους θα αθροιστούν και θα μετατραπούν σε πόντους, οι οποίοι θα έχουν την ίδια βαρύτητα με τη συμμετοχή μιας χώρας τόσο στους δύο ημιτελικούς όσο και στον τελικό.