το-eurogroup-αποχαιρέτησε-τον-σόιμπλε-τι-του-3820
ΚΟΣΜΟΣ | 09.10.2017 | 21:31

Το Eurogroup αποχαιρέτησε τον Σόιμπλε –Τι του «χάρισαν»

Προσφέροντάς του μία μεγάλη σημαία της Ε.Ε. με τις υπογραφές τους αποχαιρέτισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον απερχόμενο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συμμετείχε για τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς έπειτα από οκτώ χρόνια αποχωρεί από τον υπουργικό θώκο αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο ομόλογός του από τη Σλοβακία Πέτερ Κάζιμιρ έδωσε στον κ. Σόιμπλε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, όπου δέσποζε το πρόσωπο του Γερμανού υπουργού αντί των συνηθισμένων γεφυρών και αψιδωτών πυλών.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ του προσέφερε ένα μπουκάλι κρασί Bordeaux του 2004, χαρακτηρίζοντάς τον «σπουδαίο υπουργό Οικονομικών» και «σπουδαίο Ευρωπαίο». Μιλώντας στη γερμανική γλώσσα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ευχαρίστησε τον «φίλο» του καθώς «διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στο Eurogroup, όπως επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη γαλλογερμανική φιλία».

«Τίποτε δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο», έγραψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη μεγάλη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ως αποχαιρετιστήριο δώρο στον Γερμανό ομόλογό τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα μας λείψει, η εμπειρία του, η σοφία του, η σκληρότητά του κάποιες φορές και σε εμένα προσωπικά ως φίλος» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο. «Υπήρξε σπουδαίος συνάδελφος για όλους εμάς, μας έδινε συμβουλές, πολλές φορές του τις είχαμε ζητήσει, κάποιες φορές όχι, όμως ήταν πάντα ευπρόσδεκτες» υπογράμμισε.

«Πρόκειται πραγματικά για έναν εκπληκτικό άνθρωπο» σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, περιγράφοντας έναν «πανέξυπνο άνδρα, με τεράστιο κουράγιο και με υψηλή αίσθηση του χιούμορ».

«Νομίζω ότι θα μας λείψει λόγω της σοφίας του, επίσης σε πολιτικό επίπεδο και το γεγονός ότι, αν αυτό δεν του αναγνωρίζεται συχνά, πάντοτε αναζητούσε τον συμβιβασμό», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Φαν Όφερτφελντ.

«Είτε συμφωνούσατε είτε διαφωνούσατε με τον Σόιμπλε ένα είναι βέβαιο: άφησε το αποτύπωμά του στο Eurogroup» δήλωσε ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, που είναι πλέον ο παλαιότερος υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε μίλησε για θετικό απολογισμό επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι οι πολιτικές του βοήθησαν στο να μην καταρρεύσει το ευρώ όταν οι αγορές διατύπωναν αμφιβολίες. «Πετύχαμε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση και τόνισε: «Καταφέραμε τα οκτώ χρόνια της κρίσης να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ».