ερντογάν-το-κόμμα-του-χάνει-την-υποστή-1061374
ΚΟΣΜΟΣ | 30.08.2022 | 19:55

Ερντογάν: Το κόμμα του χάνει την υποστήριξη σε μεγάλες τουρκικές πόλεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Στην Τουρκία, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως έχει αρχίσει να χάνει ψηφοφόρους στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018, το ποσοστό ψήφων του AKP έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα Άγκυρα, τη δυτική πόλη Προύσα, τη βιομηχανική πόλη Κοτζαέλι και τις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας Τραπεζούντα και Ρίζε, σύμφωνα με το τουρκικό μέσο Ahval, το οποίο επικαλείται μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα», όπως τη πτώση της αξίας της λίρας και τη χαλαρή νομισματική πολιτική που οδήγησαν σε αύξηση του κόστους ζωής για τους Τούρκους ψηφοφόρους. Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 79,6% τον περασμένο μήνα, ο υψηλότερος σε περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η Τουρκία θα διεξαγάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Ειδικότερα, στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, το μερίδιο των ψήφων του AKP μειώθηκε κατά 12,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 30,2% σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ιδρύματος ORC Araştırma.

Το κόμμα του Ερντογάν έχασε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης στις τοπικές εκλογές το 2019, όταν εκλέχθηκε δήμαρχος ο Εκρέμ Ιμάμογλου και όχι ο υποψήφιος του AKP, Μπιναλί Γιλντιρίμ.