ερντογάν-σε-απόγνωση-έρχονται-πρόωρε-1035641
ΚΟΣΜΟΣ | 20.06.2022 | 10:57

Ερντογάν σε απόγνωση: Έρχονται πρόωρες εκλογές και capital controls στην Τουρκία

Η κακή εικόνα της τουρκικής οικονομίας και ο φόβος για επιδείνωση της κατάστασης εντός του χειμώνα, φέρνουν νέα σενάρια εκλογών στην Τουρκία από τον Ερντογάν, που κάνουν λόγο ακόμα και για κάλπες εντός του επόμενου μήνα.

Την ίδια ώρα η φημολογία για επιβολή capital controls γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο έντονη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν εγχώρια ΜΜΕ, το ενδεχόμενο capital controls συζητήθηκε ανάμεσα στον Κεντρικό Τραπεζίτη της Τουρκίας σε σύσκεψη υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην Τουρκία ακούγονται φωνές για προκήρυξη πρόωρων εκλογών εντός του Ιούλιου, παρότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα πράγματα για την τουρκική οικονομία θα επιδεινωθούν δραστικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Παράλληλα, στο «τραπέζι» της τουρκικής κυβέρνησης έπεσε και το ενδεχόμενο επιβολής capital controls έτσι ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να διατηρούν στις τράπεζες συνάλλαγμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 65% των καταθέσεων στις τράπεζες είναι σε συνάλλαγμα, δηλαδή σε ευρώ ή δολάρια λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Ο τραπεζίτης φέρεται να είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά αν δεν εφαρμοστούν κλιμακούμενα capital controls με τον υπουργό Οικονομικών να ζητεί προς το παρόν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν και ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένα πιο ήπια μέτρα.