ερντογάν-αυτό-είναι-το-νέο-υπουργικό-τ-1166719
ΚΟΣΜΟΣ | 04.06.2023 | 09:30

Ερντογάν: Αυτό είναι το νέο υπουργικό του συμβούλιο

Το νέο του υπουργικό σχήμα ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοπεθετώντας στα νευραλγικά υπουργεία των Εξωτερικών τον Χακάν Φιντάν και στο υπουργείο Άμυνας τον Γιασάρ Γκιουλέρ αφήνοντας εκτός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μεχμέτ Σιμσέκ, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών.

Σημειώνεται ότι ο Χακάν είναι ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν ενώ ο Γκιουλέρ είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Τι σημαίνει η τοποθέτηση Σιμσέκ

Η τοποθέτηση του Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών, που είναι οπαδός των ορθόδοξων οικονομικών επιλογών, καταδεικνύει την προσπάθεια του Ερντογάν να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς ο νέος ισχυρός άνδρας της τουρκικής οικονομίας είναι αγαπημένος τους.

Η θέση αυτή είναι γνώριμη για καθώς ο Σιμσέκ είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε προηγούμενα υπουργικά συμβούλια, ενώ είχε παραιτηθεί το 2018 όταν ο Ερντογάν απέκτησε τεράστια εξουσία με την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας σε προεδρικό.

Η δεινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας με τον πληθωρισμό στα ύψη, τη λίρα να καταποντίζεται και τα συναλλαγματικά αποθέματα να εξανεμίζονται δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον Ερντογάν από το να δώσει το αξίωμα στο Σιμσέκ ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έβαλε πολύ σκληρούς όρους στον Τούρκο πρόεδρο για να δεχθεί την πρότασή του.

Εκτός έμεινε και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού πληρώνοντας ίσως την κακή ανταπόκριση της κυβέρνησης στον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου.

Όλη η σύνθεση της κυβέρνησης

Αντιπρόεδρος: Τζεβντέτ Γιλμάζ

Υπουργείο Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ

Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών: Μεχμέτ Σιμσέκ

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντζ

Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιοκτάς

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Βεντάτ Ισικχάν

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζxασεκί

Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ

Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ

Υπουργείο Εσωτερικών: Αλί Γερλικαγιά

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι

Υπουργείο Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν

Υπουργείο Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά

Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ

Υπουργείο Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί

Υπουργείο Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντούλκαντίρ Ουράλογλου.

Το μήνυμα στους Τούρκους

«Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα ωφελήσει την Τουρκία. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και γίνεται ισχυρότερη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες της Τουρκίας, αλλά και του εξωτερικού που ψήφισαν και με ψήφισαν και μου έδωσαν την ευλογία τους για την προεδρία», είπε ο Ερντογάν, πριν ανακοινώσει τους υπουργούς.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη που μας έδωσε ο λαός, αλλά και η τιμή που μας έκανε. Θα δουλέψουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και προκλήσεις για το καλό της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Τι είπε δημοσιογράφος του TRT για την Ελλάδα

Αίσθηση προκάλεσεη η δήλωση δημοσιογράφου του κρατικού καναλιού TRT, κατά τη ζωντανή μετάδοση της ορκωμοσίας του Ερντογάν.

«Στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχει μία συνέχεια στις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον, με τον οποίο έχει πλέον προσωπική σχέση. Θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να λύσουν τα ζητήματά τους» επισήμανε ειδικότερα ο δημοσιογράφος.