Ερντογάν: Ανοίγει θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους

  • Απο stergios
  • 22 Απριλίου 2018 - 10:09
  • Comments Off

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξετάσει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά με τους δικούς του όρους και συγκεκριμένα εάν η Αθήνα από την πλευρά της προβεί στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

«Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς, τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων» ανέφερε σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος συνδέει τόσο ξεκάθαρα την μοίρα των Ελλήνων στρατιωτικών με εκείνη των οκτώ Τούρκων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο κ. Ερντογάν, στην ίδια συνέντευξη, υποστήριξε την ανάγκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, μετριάζοντας τη ρητορική που κυριάρχησε στο λόγο του τους τελευταίους μήνες

«Τώρα θέλουμε ειρήνη… Η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί άλλες εντάσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως τον «νεαρό και δυναμικό πρωθυπουργό της Ελλάδας», ο οποίος «θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα».

«Αυτό το διαπίστωσα στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα, και στο ίδιο πνεύμα είδα και τον Έλληνα Πρόεδρο» πρόσθεσε.

«Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες (σ.σ. του τύπου): «Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα». Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν».
Επιμένουν για το «κατέβασμα» της ελληνικής σημαίας

Ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε, επίσης, στην εκδοχή ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα. «Αυτοί οι τρεις που ύψωσαν τη σημαία δεν ήξεραν ότι θα υπάρξει αντίδραση; Οι ειδικές μας δυνάμεις πήγαν στη βραχονησίδα και κατέβασαν τη σημαία».

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ