Categories: Κόσμος

Ερευνα – σοκ: Υψηλά ποσοστά καρκίνου σε πιλότους αεροσκαφών και πληρώματα εδάφους

Σοκ προκαλούν τα ευρήματα της μελέτης του Πενταγώνου για τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου σε συγκεκριμένα σταρτιωτικά σώματα και ειδικότητες. Η μελέτη διαπίστωσε υψηλά ποσοστά καρκίνου σε πιλότους πολεμικών αεροσκαφών, αλλά και στα πληρώματα εδάφους, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση των αεροσκαφών.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Associated Press, συνταξιούχοι πιλότοι είχαν επισημάνει τις αυξημένες εμφανίσεις καρκίνων και είχαν ζητήσει στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία. Τους είπαν ότι παλαιότερες στρατιωτικές μελέτες είχαν δείξει ότι δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Στη μελέτη, που συμμετείχαν σχεδόν 900.000 στρατιωτικοί, οι οποίοι πέταξαν ή εργάστηκαν σε στρατιωτικά αεροσκάφη μεταξύ 1992 και 2017, το Πεντάγωνο διαπίστωσε ότι τα μέλη του πληρώματος αεροπορίας είχαν 87% υψηλότερο ποσοστό μελανώματος και 39% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του θυρεοειδούς, ενώ οι άνδρες είχαν 16% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του προστάτη και γυναίκες 16% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού. Συνολικά, τα αεροπορικά πληρώματα είχαν 24% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου όλων των τύπων.

Η μελέτη έδειξε ότι τα πληρώματα εδάφους είχαν 19% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, 15% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του θυρεοειδούς και 9% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου των νεφρών ή των νεφρών, ενώ οι γυναίκες είχαν 7% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού. Το συνολικό ποσοστό για καρκίνους όλων των τύπων ήταν 3% υψηλότερο.

Ανακοινώθηκαν και κάποια καλά νέα. Τόσο τα πληρώματα εδάφους όσο και αεροπορικά είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα και τα πληρώματα αεροπορίας είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου.

Τα δεδομένα συνέκριναν τα μέλη της υπηρεσίας με τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και τη φυλή.

Το Πεντάγωνο είπε ότι η νέα μελέτη ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες μέχρι σήμερα. Μια παλαιότερη μελέτη εξέτασε μόνο τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και είχε βρει κάποια υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, ενώ αυτή εξέτασε όλες τις υπηρεσίες και τα πληρώματα αέρος και εδάφους. Ακόμη και με την ευρύτερη προσέγγιση, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος λόγω των κενών στα δεδομένα, τα οποία είπε ότι θα εργαστεί για να διορθωθούν.

Η μελέτη απαιτήθηκε από το Κογκρέσο στο αμυντικό νομοσχέδιο του 2021. Τώρα, επειδή βρέθηκαν υψηλότερα ποσοστά, το Πεντάγωνο πρέπει να διεξαγάγει μια ακόμη μεγαλύτερη έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει τα αίτια που προκαλούν τους καρκίνους.

Τα πληρώματα της αεροπορίας έχουν ζητήσει εδώ και καιρό από το Πεντάγωνο να εξετάσει προσεκτικά ορισμένους από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθενται, όπως τα καύσιμα αεριωθουμένων και οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των εξαρτημάτων του αεροσκάφους, τους αισθητήρες και τις πηγές ενέργειας τους στους κώνους μύτης του αεροσκάφους και το τεράστιο συστήματα ραντάρ στα καταστρώματα των πλοίων στα οποία προσγειώνονται.

Comments are closed.


Recent Posts

Κουτσούμπας από Φθιώτιδα: Ο λαός δεν χρειάζεται μια «μούφα» αντιπολίτευση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, περιοδεύει σήμερα σε χωριά στη Φθιώτιδα, Περιφερειακή Ενότητα στην οποία είναι και…

15 λεπτά ago

Σουδάν: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί παρά τις αμερικανικές κυρώσεις

Τα πυρά του πυροβολικού κατά του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών εξακολουθούν να συγκλονίζουν το Χαρτούμ παρά την επιβολή κυρώσεων από…

19 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτα-επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη σε βάρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας

Ως «απαράδεκτα και επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του την τοποθέτηση του…

26 λεπτά ago

Κόσοβο: Ανάπτυξη Τούρκων καταδρομέων κατόπιν νατοϊκού αιτήματος

Η διοίκηση του ΝΑΤΟ ζήτησε από την Τουρκία την αποστολή στο Κόσοβο μιας μονάδας καταδρομέων για τον έλεγχο της έκρυθμης…

41 λεπτά ago

Ηράκλειο: Συναγερμός στο αεροδρόμιο για ύποπτο αντικείμενο

Συναγερμός πριν από λίγη ώρα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με το φόβο για ύπαρξη βόμβας σε αεροσκάφος που προσγειώθηκε από αεροδρόμιο της Γερμανίας στο «Νίκος Καζαντζάκης». Όπως αναφέρει…

50 λεπτά ago

Δήμος Κορινθίων: Ντόμινο παραιτήσεων στενών συνεργατών του δημάρχου

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, μόλις τέσσερις μήνες τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο λόγος; Mα…

1 ώρα ago