Έρχεται το «ψηφιακό ευρώ»

Το εμπορικό σήμα του ψηφιακού ευρώ κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάλλοντας σχετική αίτηση, όπως ανέφερε χθες το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στον ιστότοπο του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αίτηση υποβλήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε την κατάθεση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εφαρμόσει στο εμπορικό σήμα τον όρο «ψηφιακό ευρώ» καθώς οι αξιωματούχοι της ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν μια αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της δημιουργίας μιας ψηφιακής έκδοσης του νομίσματος.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους, με την ιδέα της ασφαλούς προσαρμογής στην ψηφιοποποίηση των οικονομιών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ τόνισαν πρόσφατα την ανάγκη να παρακολουθούν τις παγκόσμιες αλλαγές στις πληρωμές – τόσο λόγω της εξελισσόμενης τεχνολογίας όσο και της αύξησης του προστατευτισμού.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα μιλήσει για το θέμα και είπε σε ομιλία προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση μέσα σε λίγες μέρες.

«Το Ευρωσύστημα μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει εάν θα εισαγάγει ένα ψηφιακό ευρώ. Αλλά, όπως και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, διερευνούμε τα οφέλη, τους κινδύνους και τις λειτουργικές προκλήσεις από αυτό» είπε σε ομιλία της τον περασμένο μήνα. «Έχουμε καθήκον να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην εξισορρόπηση των κινδύνων και των ωφελειών από την καινοτομία στις πληρωμές, έτσι ώστε τα χρήματα να συνεχίζουν να εξυπηρετούν καλά τους Ευρωπαίους».

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΚΤ, ΕΥΡΩ, ΨΗΦΙΑΚΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!