επτά-χώρες-έχουν-συμφωνήσει-να-αποτελ-1012329
ΚΟΣΜΟΣ | 07.05.2022 | 11:51

Επτά χώρες έχουν συμφωνήσει να αποτελέσουν εγγυητές ασφαλείας της Ουκρανίας

Επτά χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει να αποτελέσουν εγγυητές ασφαλείας της Ουκρανίας, με το Κίεβο να επιθυμεί να ενσωματωθεί στο γκρουπ αυτό και η Κίνα.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Αντρέι Γέρμακ σε συνέντευξή του στο RBC-Ukraine.

«Κάθε χώρα έχει την ιστορία και την πολιτική της. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι θα θέλαμε να δούμε την Κίνα, την Ινδία και, ίσως, άλλες χώρες μεταξύ των εγγυητών ασφάλειας. Αλλά, αυτό εξαρτάται από τη θέση των χωρών αυτών. Μέχρι στιγμής, η Κίνα δεν έχει εκφράσει δημοσίως την ετοιμότητά της για τέτοιες συνομιλίες. Φυσικά, υπάρχουν επαφές», δήλωσε ο Γέρμακ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Κίνα θα συμμετάσχει, όταν θα είναι έτοιμο το σχέδιο εγγράφου για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Η Κίνα είναι ένας σοβαρός παίκτης στη διεθνή σκηνή. Έχουμε τον υψηλότερο εμπορικό κύκλο εργασιών με την Κίνα και πιστεύω ότι αυτό θα ήταν σημαντικό τόσο για εκείνους όσο και για την Ουκρανία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι στρατηγικοί εταίροι που έχουν ήδη συμφωνήσει να γίνουν εγγυητές ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Πολωνία, η Ιταλία.