Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Στις κάλπες καλούνται και πάλι σήμερα οι ψηφοφόροι σε τρεις εκλογικές έδρες της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, μετά τα σοβαρά επεισόδια που είχαν επισκιάσει τις δημοτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Σέρβοι εθνικιστές είχαν εισβάλει σε εκλογικά τμήματα, εκφοβίζοντας ψηφοφόρους και εκλογικούς αντιπροσώπους. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι ότι ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί την πλειονότητα, αν και συνολικά το Κοσσυφοπέδιο κατοικείται κυρίως από αλβανόφωνους.

Μετά τις ταραχές, η τοπική εκλογική επιτροπή αποφάσισε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, όπως είχε ζητήσει και η σερβική πλευρά. Ο Μπερντ Μπόρχαρντ, επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), δηλώνει στη Deutsche Welle ότι έχει καταρτίσει μία στρατηγική από κοινού με τις τοπικές αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα της ψηφοφορίας.

«Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές για να αντλήσουμε διδάγματα από όσα έγιναν μέχρι σήμερα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος. Οι δημοτικές εκλογές έγιναν σε συνολικά 38 κοινότητες του Κοσόβου.

Ομαλότητα «σε γενικές γραμμές»

Η Ουλρίκε Λούνατσεκ, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κόσσυφοπέδιο, επισημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία είχε διεξαχθεί με ομαλότητα και με δημοκρατικό τρόπο «σε γενικές γραμμές». Διευκρινίζει ωστόσο ότι αυτή η διαπίστωση δεν ισχύει για την Μιτρόβιτσα, στην οποία η έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Μέχρι σήμερα η περιοχή ελεγχόταν από τη γειτονική Σερβία, ενώ μετά της δημοτικές εκλογές επρόκειτο να ενσωματωθεί στο Κόσοβο με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις για καθεστώς αυτονομίας προς τους Σέρβους που υπερτερούν πληθυσμιακά στην περιοχή. Ωστόσο από την εκλογική διαδικασία απείχαν τόσο η σερβική κοινότητα της Μιτροβίτσα, όσο και οι Σέρβοι από το υπόλοιπο Κόσοβο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί κανένας από τους δράστες των επιθέσεων της 3ης Νοεμβρίου. Η ευρωβουλευτής Ουλρίκε Λούνατσεκ υποστηρίζει ότι οι δράστες είναι πιθανότατα εγκληματικά στοιχεία από τη Σερβία, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου κατηγορεί τη σερβική κυβέρνηση για τα επεισόδια, ενώ ο επικεφαλής της Eulex δηλώνει ότι δεν θέλει να προβεί σε σχόλια, καθώς συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης από κοινού με τις σερβικές αρχές.

Διάθεση συνεργασίας στη Σερβία

Ασφαλώς το Βελιγράδι αρνείται κάθε συμμετοχή ή ευθύνη. Μάλιστα ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς καλεί όλους τους Σέρβους της Μιτρόβιτσα να συμμετάσχουν μαζικά στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα εκλεγεί δήμαρχος ένας Αλβανός».

Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρουσιακές καταστάσεις, δηλώνει ο Ντάτσιτς σε σερβικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο πολλά κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα το Δημοκρατικό Κόμμα καλούν εκ νέου σε μποϊκοτάζ της εκλογικής διαδικασίας, θεωρώντας ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στην κάλπη ισοδυναμεί με αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Από τις 17 Φεβρουαρίου 2008 το Κοσσυφοπέδιο είχε κηρύξει την ανεξαρτησία του, την οποία μέχρι σήμερα αναγνωρίζουν 105 χώρες ανά τον κόσμο- μεταξύ αυτών και 23 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι χωρίς την πλήρη ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ.

Η συμμετοχή των Σέρβων στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της κατάστασης. «Αυτή η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί και ένα τεστ για τη δημοκρατική ομαλότητα του Κοσσυφοπεδίου» τονίζει η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Λούνατσεκ.

Πηγή: Deutsche Welle

ΚΟΣΜΟΣ, ΣΕΡΒΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!