ενοχος-για-δολοφονία-πρώτου-βαθμού-ο-ο-915244
ΚΟΣΜΟΣ | 19.06.2021 | 14:07

Ενοχος για δολοφονία πρώτου βαθμού ο ομογενής Γιώργος Κακαβέλος

Καταδικάστηκε ο ομογενής Γεώργιος Κακαβέλος για την δολοφονία πρώτου βαθμού της 22χρονης Ελίζαμπεθ Λέιμοντ (Allyzibeth Lamont) μέσα στο κατάστημά του «Local No 9» στο Johnstown, το άψυχο σώμα της οποίας στη συνέχεια το έριξε σε έναν ρηχό τάφο στη Μάλτα.

Οι ένορκοι, οκτώ γυναίκες και τέσσερις άνδρες, που συνεδρίασαν λιγότερο από έξι ώρες σε δύο ημέρες, ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους το απόγευμα της Πέμπτης προς τον δικαστή της Σαρατόγκα, James A. Murphy III:

«Ενοχος για όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας δεύτερου βαθμού, απόκρυψη ανθρώπινου πτώματος και παραβίαση φυσικών αποδεικτικών στοιχείων», είπαν. Η απόφαση της ποινής του θα βγει στις 19 Αυγούστου.

Ο 52χρονος Γεώργιος Κακαβέλος, πρώην ιδιοκτήτης του «Saratoga Diner» στο Saratoga Springs και του «Travers Diner» στο Gloversville, μετανάστευσε στην Αμερική σε ηλικία 20 ετών. Τώρα, αντιμετωπίζει την ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία της 22χρονης, χωρίς την ευκαιρία απαλλαγής.

Ηταν 28 Οκτωβρίου του 2019 όταν ο Κακαβέλος και ο υπάλληλος του μίνι μάρκετ Τζίμι Ντάφι (Jimmy Duffy) έστησαν ενέδρα στην κουζίνα του μαγαζιού και αιφνιδίασαν την Λέιμοντ. Ο Ντάφι κρίθηκε ένοχος για δολοφονία δευτέρου βαθμού και σε αντάλλαγμα για την ομολογία του η ποινή του θα είναι 18 έτη αντί για ισόβια.

Οπως κατέθεσε ο ίδιος, χρησιμοποίησε ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ και χτύπησε την 22χρονη στο κεφάλι 4 φορές, και ο Κακαβέλος έβαλε μια σακούλα στο κεφάλι της και την έπνιξε, ενώ την αποτελείωσε χτυπώντας την με βαριοπούλα. Ο Ντάφι συμπλήρωσε πως στη συνέχεια ο Κακαβέλος είπε κάποιες λέξεις σε άλλη γλώσσα στο πτώμα και του είπε ότι η Λέιμοντ είναι νεκρή.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη δίκη, ο Κακαβέλος δολοφόνησε την νεαρή γυναίκα για να μην μιλήσει όταν κάποιος κατήγγειλε τον ομογενή για οικονομική δυσχέρεια και χρέη. Ο Κακαβέλος σχεδίαζε να μεταφέρει την επιχείρησή του στο Σαρατόγκα Σπρινγκς και η Λέιμοντ ετοιμαζόταν να υποβάλει καταγγελία εργασίας εναντίον του επειδή πλήρωνε τους υπαλλήλους του «κάτω από το τραπέζι». Μάλιστα, η 22χρονη σχεδίαζε να επικοινωνήσει με την σύζυγο του Κακαβέλου. η οποία ήταν η επίσημη ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Ο ομογενής, ο οποίος χρωστούσε στο κράτος 70.000 δολάρια και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων περισσότερα από 122.000 δολάρια ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η Λέιμοντ ήταν έτοιμη να δημοσιοποιήσει τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οπως ανέφερε ο εισαγγελέας Αλαν Πορέμπα, ο Κακαβέλος δεν θα άντεχε μια οικονομική έρευνα οπότε σκότωσε την κοπέλα για να την κάνει να σιωπήσει για πάντα.

«Διδάσκουμε στα παιδιά μας να μιλάνε όταν κάτι δεν είναι σωστό. Αυτό ακριβώς έκανε και η κοπέλα. Μίλησε όταν τα πράγματα δεν ήταν σωστά. Απλά έτυχε να μιλήσει με το λάθος άτομο το οποίο ήταν ο Γεώργιος Κακαβέλος που διέπραξε αυτό το φρικτό και βάρβαρο έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά ο Πορέμπα.

Ο Κακαβέλος είχε δηλώσει στους αστυνομικούς λίγο μετά τη δολοφονία ότι η Λέιμοντ ήταν σαν κόρη του και την αποκαλούσε «Αλισον» καθώς δεν ήξερε το επίθετό της.

O εισαγγελέας παρουσίασε περισσότερα από 650 αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη που κράτησε πάνω από έξι εβδομάδες, ενώ κάλεσε σχεδόν 70 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και πρώην υπαλλήλων στο μαγαζί. Ο Ντάφι παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι ως έφηβος είχε βιάσει ένα 14χρονο κορίτσι, ενώ αποκάλυψε ότι ο Κακαβέλος τον πλήρωσε 1.100 με 1.300 δολάρια για να σκοτώσει την Λέιμοντ.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Κακαβέλος και ο Ντάφι έριξαν το σώμα της κοπέλας σε μια δασική περιοχή στην έξοδο 13 του Northway στη Μάλτα και την επόμενη νύχτα επέστρεψαν για να την θάψουν κάτω από τσιμέντο και λίπασμα. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία.