Categories: Κόσμος

Ενιαίο μητρώο “ξένων πρακτόρων” από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας

Το ενιαίο μητρώο των λεγόμενων “ξένων πρακτόρων”, το οποίο αντικαθιστά τα μέχρι τώρα τέσσερα ξεχωριστά μητρώα, δημοσίευσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, πρώτη μέρα που ισχύει ο νέος νόμος “Περί ελέγχου της δραστηριότητας προσώπων που βρίσκονται υπό ξένη επιρροή”.

Το ενιαίο μητρώο καθιερώνεται σύμφωνα με τον νόμο περί “ξένων πρακτόρων” ο οποίος μπορεί πλέον να χαρακτηρίζει “ξένους πράκτορες” πρόσωπα που δεν χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν 348 “ξένοι πράκτορες” στους οποίους συγκαταλέγονται, πολίτες, οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ΜΜΕ.

“Ξένοι πράκτορες” πλέον μπορούν να θεωρηθούν οποιεσδήποτε ρωσικές ή ξένες οργανώσεις είτε φυσικά πρόσωπα, εάν έχουν υποστήριξη από το εξωτερικό είτε βρίσκονται υπό ξένη επιρροή, αλλά επίσης εάν ασκούν πολιτική δραστηριότητα, είτε συγκεντρώνουν πληροφορίες για τη στρατιωτική και τεχνολογική δραστηριότητα της Ρωσίας “οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά της ασφάλειας της χώρας”, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Οι νέοι κανόνες επεκτείνουν τον αριθμό των απαγορεύσεων για τους “ξένους πράκτορες”. Δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται ως εκπαιδευτικοί σε κρατικούς και δημοτικούς οργανισμούς ή γενικά να διδάσκουν, να εκπαιδεύουν ανηλίκους και να διαδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία μεταξύ τους. Οι “ξένοι πράκτορες” δεν θα μπορούν να είναι μέλη των εκλογικών επιτροπών, να συμμετέχουν σε συμβουλευτικά, γνωμοδοτικά και όργανα εμπειρογνωμοσύνης που έχουν συσταθεί από τις αρχές ή να διεξάγουν ανεξάρτητες αξιολογήσεις κατά της διαφθοράς και δημόσιες εκδηλώσεις. Το τελευταίο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 31 του Συντάγματος για την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Οι “ξένοι πράκτορες” δεν θα μπορούν να εργασθούν στον δημόσιο τομέα, στην αυτοδιοίκηση, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), την Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων (FSIN”, το Υπουργείο Εσωτερικών, την Εισαγγελία, την Επιτροπή Ερευνών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαστικών Επιμελητών. Ούτε θα μπορούν να καταταγούν για στρατιωτική θητεία με σύμβαση. Η ιδιότητα αυτή ωστόσο δεν συνιστά λόγο απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία και την επιστράτευση.

Από σήμερα 1η Δεκεμβρίου τίθεται επίσης σε ισχύ ο νέος κατάλογος με τους κανονισμούς που πρέπει να εφαρμόζουν “οι ξένοι πράκτορες” κατά την δημοσίευση των θεμάτων τους. Από εδώ και στο εξής πρέπει να γράφουν “Το παρόν δημοσίευμα (πληροφόρηση)” αντί “Το εν λόγω δημοσίευμα”, ενώ επίσης πρέπει να αναφέρουν την ονομασία της οργάνωσης εάν είναι νομικό πρόσωπο είτε το επίθετο, το όνομα και το πατρώνυμο εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο. Ο κανόνας αυτός πρέπει να τηρείται και από τους συνεργάτες των οργανώσεων-“ξένοι πράκτορες”.

Χθες το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ψήφισε νομοσχέδιο που εισάγει τροπολογίες για την “αντιμετώπιση των ξένων παρεμβάσεων” σε σχέση με την νομοθεσία για τους “ξένους πράκτορες”. Το νομοσχέδιο τροποποιεί 39 κλαδικούς νόμους “για να εξασφαλιστεί η ορολογική και ουσιαστική συνοχή” με τον νόμο για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των “ξένων πρακτόρων”, δήλωσε ο γερουσιαστής Αντρέι Κλίμοφ, ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου. Επίσης, πρόσθεσε, ότι θεσμοθετεί περιορισμούς για τα άτομα που αναγνωρίζονται ως “ξένοι πράκτορες”.

Comments are closed.


Recent Posts

Καιρός: Χιόνια και παγετός σχεδόν σε όλη τη χώρα

Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου, πρόσκαιρα…

15 λεπτά ago

Ωράριο σούπερ μάρκετ: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη…

1 ώρα ago

ΕΟΔΥ: Rapid tests σε 181 σημεία σε όλη τη χώρα

Κινητές Ομάδες Υγείας σε 181 σημεία ανά τη χώρα θα έχει σήμερα , Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ, για δωρεάν…

3 ώρες ago

Αναβλήθηκαν τα ματς των Αναντολού Εφές και Φενερμπαχτσέ στη Euroleague λόγω του φονικού σεισμού στην Τουρκία

Ο φονικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία βάζει «στοπ» στην αθλητική δράση των γειτόνων. Αναβολή στους αγώνες των ομάδων της…

4 ώρες ago

Τουρκία: «Ο Ατσού είναι κάτω από τα συντρίμμια» – Διαψεύδει η Χατάισπορ ότι διασώθηκε

Η «A Bola» είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ο άλλοτε παίκτης της Τσέλσι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Αυτό διαψεύστηκε από τον αθλητικό…

5 ώρες ago

Ηλεία: Κατέληξε 13χρονη – Είχε υψηλό πυρετό τις τελευταίες ημέρες

Πένθος επικρατεί στη κοινωνία της Ηλείας και ειδικότερα στη Βουλιαγμένη μετά την είδηση του ξαφνικού θανάτου ενός κοριτσιού μόλις 13…

5 ώρες ago