ένα-email-αποκάλυψε-δίκτυο-φίλων-του-πού-1018729
ΚΟΣΜΟΣ | 20.06.2022 | 23:50

Ένα email αποκάλυψε δίκτυο «φίλων» του Πούτιν που διαχειρίζεται περιουσία 4,5 δισ. δολαρίων

Δίκτυο εταιρειών, ιδιοκτησίας Ρώσων ολιγαρχών με στενές συνδέσεις με τον πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε μια διαρροή από τη Ρωσία. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται οι συγκεκριμένες εταιρείες ξεπερνούν τα 4,5 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει ο Guardian που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το θέμα.

Οι εταιρείες -περίπου 86- συνδέονται όλες με ένα email το LLCInvest.ru. Όπως αναφέρει ο Guardian η διαρροή περιλαμβάνει μια συνομιλία μέσω email η οποίά δείχνει τους διαχειριστές των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων να συζητούν σαν να ανήκαν σε έναν ενιαίο οργανισμό προβλήματα που προκύπτουν με τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σύμφωνα με Ρώσο ειδικό σε θέματα διαφθοράς, του οποίου ο Guardian δεν αποκαλύπτει το όνομα, η LLCInvest μοιάζει με ένωση της οποίας τα μέλη ανταλλάζουν περιουσιακά στοιχεία.

Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται είναι η πολυτελής έπαυλη του Πούτιν στο Γκελεντζίκ της Μαύρης Θάλασσας που υπολογίζεται πως κοστίζει 1 δισ. δολάρια. Το οίκημα φέρεται να ανάκηει στον Αρκάντι Ρότενμπεργκ για τον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Τα αμπέλια γύρω από την έπαυλη ανήκουν σε μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσαν δύο συνεργάτες του Πούτιν, ο Γκενάντι Τιμτσένκο και ο Βλαντίμιρ Κόλμπιν.

Στο ίδιο portfolio και το χιονοδρομικό κέντρο Ιγκόρα στην Αγία Πετρούπολη, στο οποίο έγινε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013. Το κέντρο ανήκει σε εταιρεία με ιδιοκτήτη τον πρόεδρο της Bank Rossiya, επίσης στενό φίλο του Πούτιν.

«Βίλα του Πούτιν» ονομάζεται από τους ντόπιους ένα ακόμα… παλάτι στην Αγία Πετρούπολη που φέρεται όμως να ανήκει στον Όλεγκ Ρούντνοφ. Η θαλαμηγός Shellest, μήκους 46 μέτρων, με πέντε καταστρώματα και 10 υπνοδωμάτια, αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων ταξιδεύει συχνά στη Μαύρη Θάλασσα και το λιμάνι του Σότσι. Ανήκει και αυτή σε εταιρεία του ευρύτερου κύκλου του προέδρου.