εμβολιασμοί-n-ζηλανδία-θάνατος-26χρονο-954781
ΚΟΣΜΟΣ | 20.12.2021 | 23:32

Εμβολιασμοί -N. Ζηλανδία: Θάνατος 26χρονου από μυοκαρδίτιδα μετά το Pfizer

Δεύτερος θάνατος στη Νέα Ζηλανδία συνδέεται με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, 26χρονος πέθανε από μυοκαρδίτιδα -σπάνια φλεγμονή του μυοκαρδίου- δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό του με την πρώτη δόση.

Ο θάνατος του 26χρονου, που είχε λάβει μόνο την πρώτη δόση, είναι ο δεύτερος που συνδέεται με τη γνωστή, αν και σπάνια παρενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού στη Νέα Ζηλανδία. Τον Αύγουστο, οι νεοζηλανδικές αρχές ανακοίνωναν πως μια γυναίκα πέθανε αφού έλαβε και τις δύο δόσεις.

«Με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, το συμβούλιο συμπέρανε ότι η μυοκαρδίτιδα πιθανόν οφειλόταν στον εμβολιασμό του ανθρώπου αυτού», ανέφερε το ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο νεαρός, που πέθανε μέσα σε δύο εβδομάδες αφού έλαβε την πρώτη δόση, δεν ζήτησε ιατρικές συμβουλές ούτε θεραπεία για τα συμπτώματα που αντιμετώπιζε.

Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα του μυ της καρδιάς να τροφοδοτεί με αίμα τα όργανα και μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο άνθρωποι με μυοκαρδίτιδα να μην αντιληφθούν το παραμικρό.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Pfizer για σχόλια σχετικά με την ανακοίνωση.

Κατά το συμβούλιο, άλλοι δύο θάνατοι, ανάμεσά τους αυτός παιδιού στην εφηβεία –13 ετών– ενδέχεται να οφείλονταν σε μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ωστόσο, χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία προτού συνδεθεί ο θάνατος του παιδιού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ενώ ο δεύτερος θάνατος, ενός άνδρα πάνω από 60 ετών, θεωρείται πως είναι απίθανο να οφειλόταν στον εμβολιασμό του, κατά την ίδια πηγή.

Παρά τις σοβαρές, αν και πολύ σπάνιες, παρενέργειες του εμβολίου αυτού, το συμβούλιο εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη της αξιοποίησής του είναι πολύ σημαντικότερα από τους κινδύνους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ