ελβετία-οι-εργαζόμενοι-αντιμέτωποι-μ-169738
ΚΟΣΜΟΣ | 08.11.2022 | 19:19

Ελβετία: Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη απώλεια μισθών από το 1942

Οι Ελβετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απώλεια σε πραγματικούς μισθούς από το 1942, με τη χώρα να είναι πιθανό να αποφύγει μια σπείρα μισθών-τιμών λόγω των χαμηλών αυξήσεων στους μισθούς, σύμφωνα με έρευνα της UBS.

Οι εργοδότες αύξησαν τους μισθούς κατά μέσο όρο κατά 1,1% φέτος και σκοπεύουν να τους αυξήσουν κατά 2,2% το 2023, ανέφεραν στην UBS 290 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα. Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, αυτό μεταφράζεται σε πραγματική απώλεια 1,8% το 2022, ακολουθούμενη από ένα μικρό κέρδος 0,1% το επόμενο έτος.

«Οι αυξήσεις των μισθών λίγο πάνω από 2%, πολύ κάτω από το τρέχον επίπεδο πληθωρισμού, είναι απίθανο να φέρουν τους εργαζόμενους σε εορταστική διάθεση», δήλωσε ο Ντάνιελ Καλτ επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Ελβετία. «Αυτός ο περιορισμός στις αυκήσεις, ωστόσο, δεν υποδηλώνει σπείρα μισθών-τιμών και είναι απίθανο να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό».

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ελβετία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας για ένατο συνεχόμενο μήνα. Ο πρόεδρος της SNB, Τόμας Τζόρνταν, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για επιπτώσεις και υπαινίσσεται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.