elon-musk-ποιος-κινεί-τα-νήματα-πίσω-από-τον-πλ-1014097
ΚΟΣΜΟΣ | 07.05.2022 | 20:08

Elon Musk: Ποιος κινεί τα νήματα πίσω από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου

Είναι ο άνθρωπος του Ίλον Μασκ για όλες τις δουλειές. Είτε κανονίζει τα δάνεια και τις επενδύσεις του Twitter, είτε πουλάει τα σπίτια του Μασκ, είτε ψάχνει για «βρώμικες» πληροφορίες για τους αντιπάλους του, είναι πάντα εκεί και κάνει πάντα τη δουλειά του.

Ενώ ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι γνωστός παγκοσμίως, λίγοι ξέρουν τον Τζάρεντ Μπέρτσαλ, τον άνδρα που εδώ και έξι χρόνια κινεί τα νήματα πίσω από το αφεντικό της Tesla και της SpaceX.

O 47χρονος είναι το δεξί χέρι του Μασκ και ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στον κύκλο του, καθώς ουσιαστικά διαχειρίζεται την περιουσία και τα επενδυτικά εγχειρήματά του.

Τι ακριβώς κάνει για τον Μασκ

Ο ήρεμος Μπέρτσαλ είναι ο fixer του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Ο ρόλος του είναι αρκετά πολύπλοκος τώρα που η περιουσία του Μασκ έχει εκτοξευτεί σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Elon Musk: Ποιος κινεί τα νήματα πίσω από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου-1

Μια από τις λίγες φωτογραφίες του Τζάρεντ Μπέρτσαλ (Πηγή: Patrick T. Fallon/Bloomberg)

Πιο πρόσφατα, βοήθησε με την εξαγορά της Twitter και το δάνειο ύψους 12,5 δισ. δολαρίων που εξασφάλισε ο επιχειρηματίας μέσω μετοχών της Tesla. Ενώ δεν είχε ανάλογη εμπειρία σε εξαγορά τόσων δισεκατομμυρίων, ο Μπέρτσαλ μάζεψε τις τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης και της πρώην εργοδότριάς του, Morgan Stanley – για να «κλείσουν» τη χρηματοδότηση.

Παράλληλα, το δεξί χέρι του Μασκ εργάστηκε και ως μεσάζοντας για τη χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. που πήρε ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter από ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια, όπως το αφεντικό της Oracle Λάρι Έλισον, η Sequoia Capital και η Binance.

Έχει αναλάβει και τον ρόλο του… πρέσβη ή εκπροσώπου του Μασκ, υποστηρίζοντας την άποψη του αφεντικού του ότι το Twitter πρέπει να γίνει μια «πλατφόρμα για τον ελεύθερο λόγο».

Και έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της πολύπλοκης ζωής του δισεκατομυριούχου, ο οποίος συχνά κάνει βόλτες με το ιδιωτικό του τζετ ή παίρνει εν βρασμώ μεγάλες αποφάσεις, όπως να πουλήσει όλα του τα σπίτια ή να αγοράσει μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο άνθρωπος που τα κανονίζει όλα αυτά είναι ο Τζάρεντ Μπέρτσαλ.

Kάποια στιγμή, ο Μπέρτσαλ αναγκάστηκε να «τσαλακώσει» το καλό προφίλ του. Χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, προσέλαβε έναν απατεώνα που ισχυριζόταν ότι είναι ντετέκτιβ για να ψάξει το παρελθόν κάποιων αντιπάλων του Μασκ. Ήταν τότε που ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είχε αποκαλέσει «παιδόφιλο» έναν διασώστη στην Ταϊλάνδη και είχε βρει (νομικά) τον μπελά του.

Ποιος είναι ο Τζάρεντ Μπέρτσαλ

Η «σκιά» του Μασκ ξεκίνησε την πορεία του στον κόσμο των χρηματοοικονομικών με μια δουλειά στην Goldman Sachs, αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Brigham Young το 1999. Το 2000, μεταπήδησε στην Merill Lynch, από όπου απολύθηκε ξαφνικά για ένα λάθος που έκανε.

Το 2010, ο Μπέρτσαλ άρχισε να δουλεύει για την Morgan Stanley. Και από το 2016, ήρθε ο Μασκ. Μαζί ιδρύσανε την Excession, μια αρκετά μικρή εταιρεία νευροτεχνολογίας, της οποίας ηγείται – στα χαρτιά τουλάχιστον – ο Μπέρτσαλ.

Η αντίθεση μεταξύ των δύο ανδρών είναι χαοτική: ο Μπέρτσαλ περιγράφεται ως ένας χαμηλών τόνων οικογενειάρχης, Μορμόνος, κάτοικος Τέξας, με μηδαμινή παρουσία στα social media. Το αφεντικό του είναι ένας χαοτικός τύπος με τρία διαζύγια, ο οποίος καπνίζει δημόσια κάνναβη και έχει 90 εκατ. followers στο Twitter.

Οι λίγοι που έχουν συνεργαστεί με τον Μπέρτσαλ και τον θυμούνται ακόμη τον περιγράφουν ως έναν ψύχραιμο, λογικό και ήρεμο άνθρωπο που απλά κάνει τη δουλειά του καλά, χωρίς να ξεχωρίζει.

Πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν τον Ίλον Μασκ στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή και συμφωνούν σε έναν πράγμα: για να έχει ο δύστροπος CEO τόσο καιρό κοντά του τον Μπέρτσαλ, σημαίνει ότι δεν τον θεωρεί απλά ικανό, αλλά τον συμπαθεί και προσωπικά.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg