η-ελλάδα-στην-87η-θέση-των-πιο-ευτυχισμέ-53370
ΚΟΣΜΟΣ | 20.03.2017 | 14:38

Η Ελλάδα στην 87η θέση των πιο ευτυχισμένων χωρών

Στην 87η θέση της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου βρίσκουμε την Ελλάδα στην ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, που δημοσιεύτηκε σήμερα επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση αυτή μετρά την «υποκειμενική ευημερία» – δηλαδή το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι και γιατί. Μαζί με την Νορβηγία, που αποτελεί την πιο ευτυχισμένη χώρα ανάμεσα σε 155 άλλες, την πεντάδα συμπληρώνουν η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία και η Φιλανδία, ενώ η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία ήρθε τελευταία.

Η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική κυριάρχησαν στην κορυφή του πίνακα, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 14η και 19η θέση αντίστοιχα. Η Κύπρος βρέθηκε στην 65η θέση και Τουρκία στο 69 ενώ η Ελλάδα κατέκτησε την 87η θέση, πίσω από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι χώρες στην υποσαχάρια Αφρική και εκείνες που επλήγησαν από τις συγκρούσεις έχουν χαμηλές βαθμολογίες. Η Συρία κατέκτησε την 152η θέση στις 155 χώρες, ενώ η Υεμένη και το Νότιο Σουδάν, που αντιμετωπίζουν πείνα, κατετάγησαν στις θέσεις 146 και 147.

Η έκθεση δημιουργήθηκε βασιζόμενη σε ένα από, υποκειμενικό ερώτημα σε περισσότερα από 1.000 άτομα κάθε χρόνο σε περισσότερες από 150 χώρες. «Φανταστείτε μία σκάλα, με σκαλιά που αριθμούνται από το 0 στο κάτω μέρος έως το 10 στην κορυφή» λέει το ερώτημα. «Η κορυφή της σκάλας αντιπροσωπεύει την καλύτερη δυνατή ζωή για εσάς και το κάτω μέρος της σκάλας αντιπροσωπεύει τη χειρότερη δυνατή ζωή για εσάς. Σε ποια βαθμίδα της σκάλας θα λέγατε ότι εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι στέκεστε αυτή τη στιγμή;».

Το μέσο αποτέλεσμα είναι η βαθμολογία της χώρας- που κυμαίνεται από το 7,54 της Νορβηγίας στο 2,69 της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Αλλά η έκθεση προσπαθεί επίσης να αναλύσει τα στατιστικά στοιχεία για να εξηγήσει γιατί οι κάτοικοι μιας χώρας είναι πιο ευτυχισμένοι από ότι σε κάποια άλλη.

Εξετάζει επίσης παράγοντες, όπως η οικονομική δύναμη (που μετράτε στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ), η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία της επιλογής, η γενναιοδωρία και η αντίληψη της διαφθοράς.