ελαιόλαδο-ποιας-ασθένειας-τις-επιπλο-121062
ΚΟΣΜΟΣ | 13.03.2016 | 19:00

Ελαιόλαδο: Ποιας ασθένειας τις επιπλοκές προλαμβάνει

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και ειδικά της κατανάλωσης ελαιολάδου έχουν πιστοποιηθεί από αναρίθμητες έρευνες.

Μια νέα μελέτη για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II (Ιταλία), απέδειξε ότι η χρήση του μειώνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μετά το φαγητό, κάτι που δεν παρατηρείται όταν αντί για αυτό χρησιμοποιείται βούτυρο.

Σύμφωνα με την Angela A. Rivellese, καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Διαιτητικών Επιστημών του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής και Χειρουργικής, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στο λιπώδες ήπαρ.

Οι ασθενείς έλαβαν μέρος στις δοκιμές από τα σπίτια τους με τη βοήθεια ενός εξ αποστάσεως ολοκληρωμένου συστήματος μέτρησης με αντλίες ινσουλίνης, συνεχή παρακολούθηση και καταγραφή της γλυκόζης, και άμεση μετάφραση των κλινικών στοιχείων.

bigstock Mediterranean Cuisine 1865733

Για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά για το χρονοδιάγραμμα και τη δόση χορήγησης της ινσουλίνης στα γεύματα.

Ο περιορισμός του επιπέδου μεταγευματικής γλυκόζης όχι μόνο συμβάλλει στην πρόληψη των χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι «τα ευεργετικά αποτελέσματα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παρατηρήθηκαν στη μελέτη αυτή μπορεί να σχετίζονται, εκτός από την περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά, και σε άλλα βιοενεργά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες με την αντιοξειδωτική τους δράση. Από την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνάμε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ουσία πλούσια σε θερμίδες. Ως εκ τούτου, η ποσότητα που χρησιμοποιείται, τόσο σε διαβητικούς όσο και μη, πρέπει πάντα να συνεκτιμάται με τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Η μελέτη αυτή είναι ένας ακόμη λόγος να εξαπλωθεί η κατανάλωσή του σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: onmed.gr