«Εκστρατεία» κατά της δημάρχου που πάτησε με τακούνια πάνω σε αρχαίο μωσαϊκό!

Στο στόχαστρο χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου βρίσκεται, τις τελευταίες ώρες, η δήμαρχος του Γκαζιαντέπ στην Τουρκία, επειδή τόλμησε ναπατήσει με τα τακούνια της πάνω σε ένα αρχαίο μωσαϊκό! Το μωσαϊκό έφεραν πρόσφατα στην επιφάνεια αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των εργασιών τους, στην αρχαία ελληνιστική πόλη Ζεύγμα, στη νότιο ανατολική Τουρκία.

Φωτογραφίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και στις οποίες απεικονιζόταν η κ. Fatma Sahin -από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- και το επιτελείο της να πατούν πάνω στο 2.000 ετών μωσαϊκό προκάλεσε την οργή πολλών Τούρκων οι οποίοι μέσα από τα social media άρχισαν μια «εκστρατεία» κατά της δημάρχου, καθώς εκτιμούν ότι δεν σεβάστηκε το αρχαίο μνημείο.

Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 3.000 π.Χ. από Έλληνες και αργότερα έγινε το αρχηγείο της Ρωμαϊκής Λεγεώνας. Μέχρι και το Μεσαίωνα η Ζεύγμα ήταν εύπορη και πολλοί αρχαιολόγοι τη συνέκριναν με την Πομπηία. Ιδρυτής της υπήρξε ο Σέλευκος Α’ Νικάτωρ, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών, που βασίλεψε στο Ασιατικό τμήμα της πρώην Περσικής Αυτοκρατορίας.

Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στην πόλη πραγματοποιήθηκαν από τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς το 1917 και συνεχίστηκαν το 1970 από τον Τζον Βάγκνερ. Ωστόσο, από το 1990 οι έρευνες συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ το 80% του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται από το 2000 βυθισμένο στη τεχνητή λίμνη πού σχηματίστηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ.

Στη Ζεύγμα έχουν βρεθεί πολλά ψηφιδωτά με θέματα από την ελληνική μυθολογία, όπως Ωκεανός και Τηθύς, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη, και ο Διόνυσος με την Αριάδνη, καθώς και τοιχογραφίες, νομίσματα, κεραμικές σφραγίδες αγάλματα και εκατοντάδες κινητά ευρήματα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικού Μουσείο της Γκαζίαντεπ.

Πηγή: anatakti.gr.

ΚΟΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΤΑΚΟΥΝΙΑ, ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ, ΜΩΣΑΙΚΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!