εκλογές-στην-τουρκία-ψήφισαν-ο-ερντογ-1185792
ΚΟΣΜΟΣ | 28.05.2023 | 12:50

Εκλογές στην Τουρκία: Ψήφισαν ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διεκδικεί την επανεκλογή του στην Προεδρία της Τουρκίας, ψήφισε το μεσημέρι της Κυριακής (28/05) στον β’ γύρο των εκλογών.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το TR Haber, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ.

Μάλιστα, ο ίδιος φάνηκε ευδιάθετος αφού συνομίλησε με πολίτες που βρίσκονταν στο εκλογικό κέντρο.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε κέντρο στην Άγκυρα.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας συνοδευόταν από τη σύζυγό του και δήλωσε: «Στέλνω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου σε όλους τους πολίτες που ψηφίζουν. Ευχαριστώ που υπάρχετε».

Μεγαλύτερη η συμμετοχή στον β’ γύρο

Καθώς οι Τούρκοι πολίτες προσέρχονται την Κυριακή (28/05) στις κάλπες, η προσέλευση των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τη Σινέμ Κοσεόγλου, ανταποκρίτρια του Al Jazeera στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ουρές κινούνται αρκετά γρήγορα, καθώς η διαδικασία για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών είναι πολύ πιο εύκολη από τον πρώτο, με τους Τούρκους να επιλέγουν μόνο έναν Πρόεδρο και να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο μόνο υποψηφίους, δηλαδή ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, οι εκλογές ήταν μια επιλογή μεταξύ τριών υποψηφίων, εκτός από τις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε η Σινέμ Κοσεόγλου, και η διαδικασία εξελισσόταν πιο αργά. «[Ο κόσμος] έχει όρεξη να ψηφίσει», πρόσθεσε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera.